Reklama

Silniční veletrh ukázal i nové trendy

  • 24. října 2022,
  • 12:09

Jednadvacet. Tolik ročníků má za sebou Silniční veletrh. Ten poslední se konal stejně jako ty předchozí během druhého zářijového pátku v doubravickém areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Veletrh navázal na Dopravní konferenci. Pokud si na ní přišly na své především uši, veletrh se svými sedmi desítkami vystavovatelů byl především pastvou pro oči.

Reklama

Jakýmsi předskokanem Silničního veletrhu není jen zmíněná konference, ještě před jeho zahájením je pravidelně prostor pro setkání s minulými generacemi. Pozváním na Silniční veletrh doplňuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje každoroční exkurze, které pro seniorní kolegy organizuje. Při přátelském posezení byl čas nejen seznámit někdejší spolupracovníky s čerstvými zprávami z konference, ale i s pohledem do budoucna. „Máme radost zejména z toho, že stavby, na kterých se v současné době v Pardubickém kraji v oblasti dopravy pracuje, jsou zajištěny finančně a dále pokračují,“ uvedl po setkání předseda Sdružení bývalých pracovníků v silniční dopravě Pardubického kraje Bohuslav Fencl. Ten prozradil, že bedlivě sleduje především výstavbu dálnice s novým střediskem správy. „Objekty střediska jsou veliké a po dokončení budou mít velký význam nejen pro tento úsek D35, ale i pro ty navazující. Další lokalitou, kterou pečlivě sledujeme, je oblast Vysokého Mýta. To je město v současné době nesmírně zatížené dopravou a doufáme, že mu bude v následujících několika letech důležitými dopravními stavbami pomoženo.

VELETRH POMÁHÁ NACHÁZET CESTU K DODAVATELŮM

Mimořádně vysokou účast po Dopravní konferenci mohl ohlásit i Silniční veletrh. Také na něm se projevilo omezení společenského setkávání v uplynulých dvou letech. Vystavující i návštěvníci tak naplno využili možnosti, které jim veletrh poskytnul. „Účast odborné veřejnosti čítající představitele státní správy, zhotovitelů, dopravní policie, projekčních kanceláří, politiků byla naprosto enormní,“ potvrdil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Samotné silničáře na veletrhu vedle těžkých automobilů, které využívají při své náročné činnosti, zaujala nakládací technika. Právě v této oblasti potřebovali krajští silničáři náhradu techniky značky Hon, jejíž výroba už před dlouhou dobou skončila. „Náhradu této techniky jsme prostřednictvím veletrhu našli,“ uvedl ředitel Němec. „Odebíráme už první kusy, které úspěšně prošly soutěží.

Ředitel hostitelské organizace konstatoval, že velkou výzvou pro budoucnost bude vstupní cena materiálů, služeb a energií. Silniční veletrh i v tomto směru pomáhá nacházet odpovědi. „Je žádoucí, aby ze silniční stavby se neodvezlo nic jako odpad,“ řekl v této souvislosti Němec. „To, co bychom jinak nazvali odpadem, musíme umět využít jako stavební materiál. Proto z podnětu našeho zřizovatele, Pardubického kraje, připravujeme katalog, který bude zahrnovat veškeré inovativní metody pro silniční hospodářství. V zadávacích podmínkách staveb bude třeba povinnost do ložných a podkladních vrstev se uplatní až šedesát procent recyklovaného materiálu.

Tomuto trendu odpovídalo na Silničním veletrhu hned několik zařízení, které letos vystavovatelé přivezli. Dodavatelé staveb tak přímo na jednom místě měli možnost tyto technologie nejen zhlédnout, ale v praktických ukázkách sledovat jejich schopnosti.

DALŠÍ TATRA Z RUKOU ŽÁKŮ

Svátečním okamžikem Silničního veletrhu bylo také předání zbrusu nového nákladního vozidla, které vzniklo v rámci projektu Tatra do škol. První automobil, který se zrodil díky spojení středního školství a praxe, převzali silničáři loni, nyní přibyl další. „Jde o reálné vozidlo, které bude sloužit v reálném provozu krajským silničářům,“ představil auto radní Pardubického kraje zodpovědný za školství Josef Kozel. Celý projekt je založený na nákupu sady dílů, ze kterých žáci střední školy pod odborným dohledem a se supervizí továrny sestaví funkční automobil. Ten následně v automobilce projde výstupní kontrolou a kroky nutnými k jeho zprovoznění na běžných silnicích. „První vozidlo, které se nám podařilo tímto způsobem postavit, skládala automobilní škola v Ústí nad Orlicí, nový automobil sestavovali žáci Střední automobilní školy Holice.

Krajší silničáři práci středoškolských studentů věří, jejich výrobky posílají do nejtěžších podmínek. Loni získaný automobil slouží na lanškrounském cestmistrovství, dílo holických žáků zamíří do Poličky. Projekt je evidentně velmi úspěšný, na příští rok je připraven nákup hned dvou sad náhradních dílů. Pozitiva přináší nejen silničářům, ale i studentům. „I oni vnímají význam své práce. Nemají před sebou žádnou fiktivní zakázku. Dělají to, co pak bude sloužit i v běžném životě. I jejich mistři potvrzují, že zájem žáků o tuto práci je jiný a enormně větší,“ dodal radní Kozel. Pro studenty je zajímavá i tematická návštěva v automobilce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu