Reklama

Silničáři hostili další ročník Dědečkovy výstavy

  • 2. srpna 2021,
  • 22:31

Namodralý dým stařičkých dieselových motorů, pravidelné odfukování parních strojů nebo zvuk zlatavých trumpetek automobilových klaksonů. Tak se už zdálky svým návštěvníkům ohlašuje rok od roku oblíbenější Dědečkova výstava. I její šestý ročník zaplnil stroji a davy jejich obdivovatelů areál Správy a údržby silnic Pardubického kraje v Doubravicích. Těmi pak jako zlatý hřeb dne projela spanilá jízda traktorových veteránů.

Reklama

Zázemí Dědečkově výstavě každoročně poskytuje Správa a údržba Pardubického kraje. „Vzhledem k velikosti našeho areálu se přímo nabízí komercionalizace prostoru. To samozřejmě děláme,“ konstatuje ředitel organizace Miroslav Němec. „Hostíme tady mnoho akci, včetně veletrhu silniční techniky. Tato akce je největší.“ Sám Němec je přitom pravidelným účastníkem Dědečkovy výstavy už od jejího začátku. Pohled na exponáty si užívá. „Měl jsem to štěstí, že jsem valnou část svého života do patnácti let prožil na venkově, kde byly chlapecké disciplíny jasné – od sběru hub, chytání ryb, hraní na vojáky, stavění rybníčků a bunkrů, k tomu patřila k tomu samozřejmě i jízda zemědělskou technikou všeho druhu, včetně traktorů. Takže pro mě je to tady milé setkání se stroji, z nichž většinu jsem osobně obsluhoval, po vyučení opravoval.“ dodává s úsměvem šéf silničářů.

KREJČÍŘ: HUDBA NEBES

Pro tu nejmladší generaci návštěvníků je Dědečkova výstava pohledem do vzdálené historie, na rozdíl od muzea ale historie, která se i po padesáti, osmdesáti nebo sto let dokáže hýbat a otáčet. Pro starší je to obdivný pohled na um našich předků a schopnosti těch, kteří stroje udržují stále v perfektní kondici. „Mám technické vzdělání, jsem strojař, takže pro mě to je hudba nebes,“ rozplývá se do rachotu motorů krajský radní Alexandr Krejčíř. „Když tady vidím ty stabilní motory a slyším, jak krásně znějí, tak to je pro mě nádhera. Obdivuji všechny nadšence, kteří se o ty stroje starají, pečují o ně a uchovávají je. Jsou tady vzácné kousky a je dobře, že tady zůstanou i pro další generace. Mladí tak mají možnost vidět, jak vypadá skutečný stroj a ne jen elektronika, která nás stále dohání a předhání.

VÝSTAVA Z VÁŠNĚ

Dědečkova výstava zaplnila velkou část areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Dominovalo samozřejmě defilé starých traktorů, které na polích pracovaly před mnoha desítkami let. „Je tu celá řada značky Zetor. Bereme sem jenom staré kusy, ta novodobá technika nás tolik nezajímá. Je tady taky unikátní traktor Škoda dovezený až z Argentiny. Máme tady i sraz traktorů Svoboda, dokonce přijel i vnuk výrobce,“ přibližuje organizátor Dědečkovy výstavy Tomáš Doležal. Ten vedle majitelů historických traktorů sezval i vlastníky starých stabilních motorů. Těch má sám ve své sbírce více než padesát. A právě vášeň pro techniku z dávných let ho přivedla k pořádání oblíbené výstavy. „Jezdil jsem po různých výstavách a vždycky jsem si říkal, proč to neudělat u nás. Vždyť by to krásně šlo,“ vzpomíná Doležal, který zapojil celou rodinu a domluvil spolupráci se sousedem. Tím je právě Správa a údržba silnic Pardubického kraje. „Pro nás jako pronajímatele prostoru je to navíc propagace, protože sem přijde velká spousta lidí, včetně dětí. Ty my se snažíme i prostřednictvím naší akce Mladý cestář motivovat k technickému studiu,“ dodává ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. A jak letošní ročník zhodnotil? „Jde to třemi slovy – větší, hezčí, rozsáhlejší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu