Reklama

Silničáři mají nezvyklý úkol. Rozváží vakcíny

  • 8. června 2021,
  • 14:30

Dostat očkovací látku proti onemocnění covid-19 do zdravotnických zařízení a k lékařům, to byla klíčová otázka uplynulých měsíců a týdnů. V Pardubickém kraji dostali tento úkol mimo jiných také silničáři, kteří nyní téměř každodenně po celém regionu rozvážejí vakcíny. „Napadlo nás, že by nám v tomto směru mohli pomoci pracovníci Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Bylo jen nutné přijmout příslušné usnesení Rady Pardubického kraje,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš, který má ve své gesci dopravu a dopravní obslužnost. „Distribuce vakcín není totiž činnost,

Reklama

Po úpravě právního rámce už nic nestálo v cestě tomu, aby Správa a údržba silnic Pardubického kraje mohla využít své zaměstnance, techniku a finanční prostředky k zajištění tohoto úkolu. Jeho svěření silničářům mělo jednoduchý důvod. „Nechtěli jsme touto činností zbytečně zatěžovat zdravotnický personál, který je potřeba jinde. Pro dopravu vakcíny je vyčleněno i jedno vozidlo pardubické nemocnice, většinu toho ale rozvezou silničáři,“ prozradil náměstek Kortyš.

VAKCÍNU VOZÍ TECHNICI

A tak nyní území celého regionu křižují dvě vozidla silničářů dopravující očkovací látku do zdravotnických zařízení. „Jezdí s ní naši technici,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. „Bylo nutné vybrat skutečně spolehlivé a zodpovědné pracovníky, protože přeprava vakcíny je poměrně specifická záležitost. Přepravovaný materiál je poměrně drahý, zásilka může dosahovat hodnoty až tři sta tisíc korun. Při dopravní nehodě nebo neopatrné manipulaci by tak mohla vzniknout velká hmotná škoda.“ A nejde pochopitelně jen o peníze. To, co silničáři rozvážejí, se směle dá označit za nedostatkovou a v současné chvíli velice žádanou látku.

PRÁCE JEN TAK NESKONČÍ

Kromě právní změny bylo také nezbytné proškolit techniky, kteří vakcíny rozvážejí. Manipulace má totiž striktní pravidla. A není jednoduchá, z výdejního místa v pardubické nemocnici se auta rozjíždějí do všech koutů kraje na všechna očkovací střediska. „Lidé, kteří vakcíny vozí, museli projít školením v krajské nemocnici,“ doplnil Němec. Od té doby se téměř denně vydávají na cestu s cenným nákladem. Náročná práce přitom jen tak neskončí, ve druhé polovině května statistiky v Pardubickém kraji ukazovaly vyočkovaných necelých dvě stě tisíc vakcín, kraj má více než půl milionu obyvatel a většina očkovacích látek se podává ve dvou dávkách.

TERMOBOXY LÁTKU DOCHLAZUJÍ

Vedle školení pracovníků, kterým byl rozvoz svěřen, bylo nutné adekvátně vybavit i vozidla. Přestože silničáři rozvážejí vakcíny s nižšími nároky na transportní a skladovací teplotu, automobily musely být vybaveny přepravními termoboxy. „Ty mají vlastní chlazení a jsou napojené na zásuvku v autě. Při dopravě jsou tedy boxy dochlazovány,“ upřesnil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Kdo by ale čekal nějaké další speciální podmínky, byl by asi zklamán. Vozidla, na rozdíl třeba od sanitek nebo vozů převážejících krev, nejsou nijak označeny a nemohou využít třeba práva přednosti v jízdě. „Samozřejmě se může stát, a stává se to, že auto s vakcínou uvízne v dopravní zácpě. To je není vzhledem k funkčnímu dochlazování boxů problém, dokud je v autě elektřina, nic se neděje,“ uvedl Němec, podle něhož si ale i s dopravními komplikacemi dokáží technici poradit. „Naši pracovníci jsou dobře obeznámeni s krajskou silniční sítí a vědí, jak se problematickým místům vyhnout.

JEZDIT AŽ DO PROOČKOVÁNÍ

Automobily, které do očkovacích středisek a k lékařům rozvážejí vakcíny, jsou v plné permanenci. Každý z nich měsíčně najede pět až šest tisíc kilometrů. Je jasné, že při takovém nájezdu se jim nevyhnou šrámy. „Odnášejí to soukromá vozidla, kterými u nás technici pro služební účely jezdí. A bohužel mnoho řidičů v současném provozu je bezohledných. Jednomu z kolegů se dokonce stalo, že mu protijedoucí šofér urazil zrcátko a ujel,“ popisuje Miroslav Němec. I přes tyto problémy ale doposud naštěstí nedošlo k žádné nehodě, kvůli které by se očkovací látka nedostala včas na místo určení. A rozvážka, která často trvá až do večerních hodin, aby vakcíny byly pro registrované zájemce k dispozici, bude pokračovat dál. „Úkol silničářů není časově nijak ohraničený, předpokládáme, že ho budou plnit až do doby, než budou obyvatelé našeho kraje dostatečně proočkovaní,“ uzavírá náměstek hejtmana Kortyš.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu