Reklama

Do Řestok po hladkém asfaltu

  • 7. ledna 2021,
  • 8:45

Pokud chcete vidět, jak si Pardubický kraj představuje ideální opravu silnice III. třídy, vydejte se do Řestok. Malou obec nedaleko Chrasti na Chrudimsku spojuje s nedalekou osadou Tři bubny silnice, která byla na konci své životnosti. Kraj do čtyřkilometrového úseku za pomoci Státního fondu dopravní infrastruktury investoval přibližně třicet milionů korun a proměnil starou záplatovanou vozovku v moderní komunikaci nižší třídy.

Reklama

Samotná silnice spojující vesnici s necelými pěti stovkami obyvatel s osadou o několika obyvatelích nemá příliš velký dopravní význam. Má dokonce i alternativní trasu, ovšem je hojně využívaná jako zkratka pro řidiče mířící od Chrudimi směrem do Chrasti nebo Luže. „Pro mě je tato oprava ukázkou ideálního stavu silnice III. třídy,“ konstatuje 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Stavebníkem byla v tomto případě Správa a údržba silnic Pardubického kraje, díky která starou záplatovanou silnici nahradila kompletně zrevitalizovanou komunikací, která může sloužit obsluze řady zdejších obcí.

ŘIDIČI TO ROZJELI

Opravu si pochvaluje starosta Řestok Petr Starý, podle kterého stará silnice připomínala spíš tankodrom. „Místní se ji vyhýbali, používali spíš hlavní silnici přes Zaječice, aby si neponičili auta. Nová silnice podstatně zlepšila příjezd do obce,“ říká starosta, podle kterého ale oprava má i svá negativa. „Po té hladké vozovce sem nyní přijíždějí auta rozjetá, jedou šedesát nebo sedmdesát kilometrů v hodině, vůbec nedodržují padesátku. Možná by stálo za to před obcí dopravním značením snížit rychlost vozidel.“ Společně s vyšší rychlostí nezodpovědných řidičů se také zvýšila frekvence provozu, auta nově revitalizovanou silnici začala využívat v podstatně větší míře než dřív.

RECYKLACE ZA STUDENA

Silničáři to u Řestok vzali opravdu zgruntu a ukázali, jak by mohly vypadat opravy vozovek poničených návozem materiálu na stavbu dálnice D11. S devastací se při stavbě důležité dopravní tepny potýká mnoho komunikací nižších tříd, které musí být následně opraveny. „Použili jsme velmi kvalitní a velmi produktivní technologii,“ přibližuje ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. „Jedná se o takzvanou recyklaci za studena, kdy je vozovka silniční frézou rozemletá, v tomto případě do hloubky patnácti centimetrů. Následně se provádí stabilizace například cementem. Vznikla tak vysoce únosná deska, na kterou jsme položili vyrovnávací asfaltovou vrstvu a kryt vozovky.“ U revitalizované silnice z Řestok na Tři bubny bylo opraveno také odvodnění a dosypání krajnic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu