Reklama

Projekt Kašpar Medical Center získal v Pardubicích zelenou

  • 17. ledna 2024,
  • 13:20

Projekt jedinečného moderního zdravotnického „městečka“ v Pardubicích v lokalitě Nová Cihelna dostal první souhlas. Zastupitelé schválili na svém prosincovém zasedání 23. změnu územního plánu a tím de facto podpořili i případný vznik nového zdravotnického „eco-systému“, za nímž stojí rodina prvního českého aviatika Jana Kašpara.

Reklama

Pro hlasovalo 32 z 39členného zastupitelstva a projekt tak získal nevídanou podporu ze strany města Pardubice. „Rád bych zastupitelům poděkoval a věřím, že se nám společně podaří vybudovat projekt, který přinese stovky nových pracovních míst a přivede do Pardubic špičkové lékaře a personál z Evropy a USA,“ vysvětluje Edouard Perra, zástupce investora a majitel pozemků v lokalitě Nová Cihelna.

Věřím, že v Pardubicích vznikne špičkové moderní zdravotnické centrum, které bude sloužit pacientům, ale rovněž významně posílí vzdělanost v regionu, Pardubice se tak mohou dostat na světovou špičku,“ dodává Perra, jehož dalším plánem je jednání s nemocnicemi v kraji, univerzitou a dalšími významnými institucemi.

Investora, který dlouhodobě respektoval šest let starou uzávěru na pořizování změn v územním plánu města, motivoval k žádosti na návrh změny postoj vedení radnice ke změně ve prospěch projektu dalšího z investorů v území, Petra Dědka. Zastupitelé, kteří právě jemu odsouhlasili vydání 22. změny územního plánu, v rámci rovného přístupu zvedli ruku i pro návrh na změnu 23. Požadavek reprezentovaný Edouardem Perrou navíc přijali o poznání vlídněji. Drtivé většině představitelů vládnoucí radniční koalice i opozičních zastupitelů se projekt Kašpar Medical Center líbí. „Kdyby šlo jen o nějaký developement, tak bych osobně k žádné takové změně nepřistoupil,“ uvedl primátor města Jan Nadrchal (ANO). „Pan Perra ale přichází s konceptem zdravotnického centra, které má poskytovat nadstandardní a v Čechách podle mého názoru ojedinělý způsob péče, která by zároveň měla být dostupná i pro běžného občana, a to díky jednání investora i se zdravotními pojišťovnami. Je to koncept unikátní v České republice, možná v celé střední Evropě a věřím, že bude mít pro Pardubice velký přínos. Nabízí se díky Fakultě zdravotnických studií i spolupráce s vysokou školou. Věřím tomu, že projekt může Pardubice pozvednout, zvýraznit na mapě republiky a že k nám může nalákat kvalifikované pracovní síly z oblasti zdravotnictví.

Pozitivně se k projektu Kašpar Medical Center staví i primátorův náměstek Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice), který současně vyzdvihl, že investor ctil uzávěru pro změny v územním plánu a čekal trpělivě na připravovaný nový územní plán města. „Na projektu je mi sympatické i to, že byl představen dostatečně dopředu i včetně vizualizací a koncepce území. Líbí se mi vedle samotné jeho myšlenky, že pracuje s nižší zástavbou, respektuje zelenější ráz klidnějšího bydlení. Koncept je postavený na jednotlivých pavilonech, nejedná se o jednu velkou budovu, sympatická je mi i ta úvaha botanické zahrady, stáje s koňmi a vodním světem,“ přidává další pohled na věc náměstek Rychtecký, který návrh považuje za nadčasový.

Moje očekávání jsou veliké,“ odpovídá na otázku, co případný vznik Kašpar Medical Centra přinese městu, radní František Brendl (SPOLEČNĚ PRO PARDUBICE). „Vnímám to jako nadregionální, nadrepublikový projekt, který je opravdu unikátní z mnoha ohledů. Velmi sympatická je mi i ta environmentální architektura, a pokud se to podaří, tak na čtvrť, která by měla vzniknout, se strašně těším.

Samozřejmě, že se v městském zastupitelstvu najdou i méně nadšené hlasy. Jedním z těch, kteří se při hlasování o návrhu na změnu územního plánu zdrželi, byl i opoziční zastupitel reprezentující SPD a nezávislé s podporou Trikolory Vítězslav Novohradský. „V krajském městě máme nastavený nějaký systém zdravotnických služeb,“ vysvětluje svůj pohled na věc Novohradský. „V něm funguje krajská nemocnice. Každý nový subjekt, který tu bude fungovat na své IČO, DIČ, nebude vychovávat svoje odborníky, soukromý sektor nemá svoje vysoké školy a tak dále. Tedy nastane odliv pracovních sil, lékařů, laborantů a tak dál z pardubické nemocnice. Proto jsem se zdržel, ne proto, že bych byl proti soukromému podnikání. Ve všech nemocnicích chybí lékaři i střední zdravotnický personál.

Při hlasování o tom, zda zastupitelstvo umožní investorovi kráčet ke změnám územního plánu, které mu dovolí následně jeho projekt uvést v život, byl proti jediný zastupitel, jeden nehlasoval, tři se zdrželi. O téměř všeobecné podpoře svědčí i hlasy z opozičních lavic. „Investice do zdraví má pro Pardubice do budoucna smysl,“ myslí si Filip Sedlák (NAŠE PARDUBICE). „Přínos vidím v několika liniích. Jednak je to zdravotnictví. Víme, jak je v Pardubicích vnímáno, vidíme, že spousta lidí nemůže sehnat lékaře. Věřím tomu, že i tento projekt bude tuto potřebu sanovat. Pak je přínos v tom, že dojde ke změně územního plánu, která nezabere žádnou další plochu, která je určená třeba jako pole. A ten zastavitelný prostor se změní tak, že tam nebude sídliště s vysokými bytovkami, budou tam vily, řadové domky a viladomky. Je to tedy přívětivé využití daného prostoru.“ Vojtěch Jirsa, zvolený za uskupení Piráti: 42projektu.cz, otevřeně říká, že byl odpůrce prolomení moratoria na změny územního plánu. V případě změny pro investici miliardáře Dědka byl z toho důvodu proti. Ovšem ve chvíli, kdy zastupitelstvo tento ústupek udělalo, v případě hlasování týkajícího se změny územního plánu vycházející vstříc Kašpar Medical Center už zvedl ruku pro. Ovlivnil ho i přístup obou zmíněných investorů. „U pana Perry je diametrální rozdíl v tom, jak on se chová. Je to člověk, který chce realizovat svůj záměr a rozdíl, který potřebuje oproti stávajícímu územnímu plánu je úplně marginální. Tam jde jen o nějaké minimální procento bytové zástavby, které chce snížit. Navíc je v souladu s návrhem nového územního plánu. A především, to, co chce, je veřejně prospěšná stavba,“ říká Vojtěch Jirsa, který ocenil i to, že investor přišel představit podrobně svůj záměr. „Považuji ho za přínosný pro město a myslím si, že multiplikační efekt, který přinese, je hodně velký, rozhodně srovnatelný s arénou, byť se jedná o menší investici. Jde o nová pracovní místa s velkou přidanou hodnotou, operuje se tam i se vzdělávacím zdravotnickým zařízením, což jde ruku v ruce s tím, že tady máme zdravotnickou fakultu, v neposlední řadě je zajímavý i ten zdravotní turismus.

Podle dalšího z opozičních zastupitelů, Karla Haase z ODS, nemohl samosprávný orgán města v případě návrhu na změnu územního plánu postupovat jinak, chtěl-li zůstat férový. Prohlasování dvaadvacáté změny plánu tak vlastně otevřelo cestu k následnému kladnému postoji k potřebám dalšího investora. „Zatímco záměr pana Dědka vnímám primárně v atraktivitě pro Pardubice, v oblasti kongresové, hotelové, sportovní se synergickými efekty pro město, přínos projektu pana Perry vnímám trochu jinak. A to jako, teď nevím, jak to přesně říct, největší medicínsko pečovatelsko sociálně bydlící projekt v Pardubicích. Je to jiná linka činnosti, které by město, má-li být moderní, mělo mít. Když to hodnotím věcně, je to věc, která Pardubicím chybí. Takhle komplexní záměr, ten tu chybí,“ vysvětluje Karel Haas.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu