Reklama

Páťáci z Libčan vyhráli 14. ročník soutěže Třídíme s želvou Bellou

Dvůr Králové nad Labem, 20. června 2023 – Krásné kulisy královédvorského Safari Parku se na samém sklonku školního roku znovu staly dějištěm vyhlášení vítězů soutěže Třídíme s želvou Bellou. V jejím již čtrnáctém ročníku se nejvíc radovali páťáci ze Základní školy a mateřské školy Libčany. Vítězná práce jim zajistila dvoudenní vstup do zoologické zahrady, včetně stravy a ubytování.

Reklama

Školáky z celého Královéhradeckého kraje oblíbená soutěž si klade za cíl podpořit zájem žáků základních škol o problematiku třídění odpadů. Tentokrát stál před účastníky úkol vyrobit z vysloužilého materiálu oblíbené zvíře, vymyslet mu jméno a napsat o něm krátký příběh, básničku nebo hádanku. „Děti se tak vlastně nápaditou a přirozenou formou učí opět použít materiál, který by se jinak stal obyčejným odpadem. Při práci na svém projektu tak zjistí, že to, co bychom normálně vyhodili, se dá znovu při troše kreativity využít a nemusí to skončit v kontejneru,“ prohlásil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek. „Recyklace odpadu je velmi důležitá, nejlepší ale je, pokud odpad vůbec nevzniká, pokud je to možné.

Soutěž, která je mezi dětmi v regionu velmi oblíbená, pořádá Centrum investic, rozvoje a inovací s podporou Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin a Královéhradeckého kraje. Podle oblastního manažera společnosti EKO-KOM Jiřího Záliše má zaměření osvěty směrem k dětem velký smysl: „Přestože třídění odpadů je součástí našich životů už čtvrt století a odpady třídí tři čtvrtiny naší společnosti, výchova je stále důležitá. A právě prostřednictvím dětí jde vlastně o dvojí zásah. Jednak se recyklace stává přirozenou pro ně samotné, ovšem také o její nutnosti přesvědčují své rodiče nebo prarodiče.

Zatímco v loňském ročníku dělil vítěze a soutěžní tým na druhém místě pouhý jeden bod, letos bylo klání poměrně jasnou záležitostí pro páťáky z Libčan. Ty na vrcholek pomyslných stupňů vítězů poslal příběh jejich Lvíčka Recykláčka. „Když jsem se dozvěděla, že to naše děti vyhrály, tak jsem byla hrozně šťastná, hned mi začaly téct slzy štěstí, protože vím, jakou si s tím daly práci,“ přiznala učitelka vítězů Michaela Mačurová a dodala: „Jsem na ně opravdu pyšná.“ Zprávu o výhře v letošním ročníku ale žáci páté třídy libčanské školy do poslední chvíle neměly, první místo se před nimi podařilo utajit, věděli o něm jen paní učitelka a jejich rodiče. Ti informaci dostat museli, protože součástí hlavní ceny je i přespání přímo ve Dvoře Králové.

A jaký je příběh Lvíčka Recykláčka? „My jsme si dopředu neřekli, co přesně vyrobíme. Vzali jsme to skutečně od samotného počátku, padaly návrhy, vyráběli jsme náčrtky, vyprávěli jsme si různé příběhy o zvířatech ze ZOO. Když jsme došli k tomu našemu lvu, tak jsme si zase vyprávěli různé příběhy o něm, právě ve vztahu k životnímu prostředí a k tomu, co se může stát. Děti nakonec takhle postupně vymyslely příběh o lvíčkovi, který žije ve znečištěné džungli, kde se třeba lvice poraní o střep a podobně,“ popsala paní učitelka, která společně s dětmi projektu věnovala spoustu volného času. Sama totiž učí matematiku, češtinu a angličtinu, na práci tak nebyl prostor v hodinách, takže se do ní s dětmi pouštěla po odpoledních a večerech.

Páťáci z Libčan za sebou v celkovém pořadí nechali na druhém místě deváťáky ze Základní školy Schulzovy sady Dvůr Králové nad Labem, kteří soutěžili s příběhem O pštrosu Edgarovi a třeťáky ze ZŠ a MŠ Ohnišov. Těm zajistil třetí místo Plameňák Eda a básnička, kterou o něm složili. Za své nápady a práci na projektu získaly děti věcné ceny.

O SOUTĚŽI

Účelem soutěže „Třídíme s želvou Bellou“ je podpořit zájem o třídění odpadů žáků základních škol Královéhradeckého kraje. Nedílnou součástí je rozvíjet kreativitu, tvůrčí schopnost a představivost žáků a zvýšit povědomí o problematice třídění a recyklaci odpadů.re  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu