Reklama

Havlovu chalupu někdo posprejoval hanlivými nápisy

  • 11. října 2019,
  • 8:42,
  • Trutnov,
  • Redakce

Trutnov – Ožrala, feťák, kurevník. Tato tři slova nasprejoval někdo na chalupu prezidenta Václava Havla na Hrádečku. Hanlivé nápisy se na dřevěných vratech objevily ve čtvrtek ráno. Případem už se zabývá policie.

Reklama

Nápisy někdo zřejmě načmáral na chalupu v době od středečního večera do čtvrtečního rána. „V současné době policie událost dokumentuje, shromažďuje další stopy z místa a informace o možném pachateli. Způsobená škoda dosud nebyla vyčíslena,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Policisté případ dokumentují jako podezření z trestného činu poškození cizí věci. „Pachateli hrozí až roční trest odnětí svobody, trest zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ dodala Prachařová.

Václav Havel koupil chalupu v osadě Hrádeček u Vlčic v roce 1967. Za socialismu v ní jako dramatik psal divadelní hry, a také se scházel s lidmi z disentu. Když pracoval v trutnovském pivovaru, dojížděl z ní každý den do práce svým mercedesem.

Ani po revoluci nepřestal Havel na chalupu jezdit. Často tam pobýval. Díky němu se Trutnovsko v červenci 1999 zapsalo do dějin české politiky, když na Hrádeček přijel generální tajemník OSN Kofi Annan, aby s Havlem projednal ožehavou situaci v Kosovu. 

Po skončení prezidentského úřadu v roce 2003 se milovaná chalupa na Hrádečku stala pro Havla oblíbeným cílem odpočinku. Na chalupě také 18. prosince 2011 zemřel. Objekt nyní patří vdově po Václavu Havlovi Dagmar Havlové.

Zdroj: trutnovinky.cz, foto: Robert Feješ

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu