Reklama

Přeměna trutnovských škol: venkovní třídy i pracoviště pro 3D tisk

  • 18. července 2019,
  • 12:10,
  • Trutnov,
  • David Záruba

Trutnov – Čtyřem trutnovským základním školám se podařilo získat dotaci z IROP na moderní vybavení, které vyjde na téměř 44,5 milionů korun. Díky finanční injekci z Evropské unie vznikne například multimediální učebna, venkovní třídy či pracoviště pro 3D tisk.

Reklama

Na novinky se mohou těšit žáci ve školách Rudolfa Frimla, Mládežnické, Komenského a Náchodské. 

Jedná se o velké projekty, které jsou zároveň finančně náročné, ovšem výsledkem bude moderní vybavení tříd. Myslím si, že prostředky vložené do vzdělávání trutnovských dětí jsou vždy dobrá investice,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec.

Radnice zajistila předfinancování projektů a až po dokončení všech prací budou městu náklady zpětně vyplaceny. Evropská dotace pokryje téměř 34 ze 44,5 milionů korun. 

ZŠ Rudolfa Frimla

V rámci projektu „Poznáváme svět“ se ve škole budují tři odborné učebny (multimediální, jazyková a přírodovědná). Vznikne bezbariérový přístup a novotou se rozzáří atrium s venkovní učebnou. 

Náklady se nakonec vyšplhaly na 17,8 milionů korun, z nichž zaplatí město 2,9 milionu korun a zbytek pokryje dotace. Věřím, že našim žákům i učitelům poskytnou nové odborné třídy výrazně modernější a kvalitnější zázemí pro výuku,“ uvedla ředitelka školy Jitka Libřická.

ZŠ Mládežnická

Již od ledna probíhá v rámci projektu „Techtle mechtle s technikou a mechatronikou na ZŠ“ přestavba školních dílen. Vedle nově vybavené klasické univerzální dílny vznikne moderní dílna rozdělená na tři části – projekční studio vybavené počítači, tablety a robotickými systémy, pracoviště pro 3D tisk a na strojovou část moderní dílny vybavenou školními frézkami. 

Žáci budou mít možnost vyzkoušet si a pochopit propojení moderních technologií s výrobou. „Naším cílem je mimo jiné zvýšení kvality vzdělávání v oblasti technických a řemeslných oborů, v práci s digitálními technologiemi, v oblasti přírodních věd a v komunikaci v cizích jazycích,“ vysvětluje ředitel školy Zdeněk Géc. 

I tady vznikne bezbariérový přístup, dojde k úpravě venkovních prostor, které bezprostředně navazují na prostory dílen, a vznikne nové relaxační místo, které zároveň poslouží jako venkovní učebna.  

ZŠ Komenského 

V rámci projektu ,Objevitelé potřebují moderní školu' vybudujeme venkovní zelenou učebnu, dále již nyní probíhají podlahové práce, instalační práce na zajištění konektivity a pořizujeme nové vybavení učeben,“ říká ředitel Petr Horčička. 

ZŠ Náchodská

Naše škola získala finanční prostředky na kompletní rekonstrukci odborné učebny chemie a fyziky, na vybudování spojovacího tunelu mezi hlavní budovou školy a školní jídelnou a na částečnou rekonstrukci a zateplení malé tělocvičny, původní sokolovny z roku 1912,“ vysvětluje ředitel školy Zdeněk Švarc. 

Foto: Město Trutnov

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu