Reklama

Lidé šijí roušky svépomocí, chtějí je rozdávat

  • 18. března 2020,
  • 17:25,
  • Trutnov,
  • Redakce

Trutnovsko – Přibývá lidí, kteří si roušky šijí sami, podomácku. A přibývá i dobrovolníků, kteří je nešijí pro sebe, ale budou je rozdávat ostatním.​ Šijete-li roušky pro potřebné a sháníte materiál či pomocníky, můžete se obrátit na e-mail redakce@trutnovinky.cz. Inzerát zveřejní na webu.

Reklama

Například známá trutnovská restaurace Irská (Nelly Kellys Restaurant, Irish Bar a Hotel) se dnes proměnila v improvizovanou šicí dílnu. Její personál totiž spojil síly s lidmi z firmu Reality TU. Patnáct lidí společně šije roušky pro Trutnov, bez nároku na výdělek. „Restaurace poskytla zázemí, včetně stravy, my jsme dali deset tisíc korun na látky, gumičky a šicí potřeby,“ oznámila Klára Špetlová, jednatelka Reality TU.

Aktuální zásoby plus nakoupené nové látky odhadem vystačí na ušití tisícovky roušek. Kolik přesně se jich ale skutečně povede vyrobit, neodkážou odhadnout ani sami dobrovolníci. „Včera se nám podařilo ve třech lidech ušít sto roušek za šest hodin. Dnes šijeme asi od deseti hodin. Chtěli bychom určitě co nejvíc, můj odhad je čtyři sta za den,“ uvedla Sabina Simonová z Irské.

Roušky chtějí lidem rozdávat ve čtvrtek v 15 hodin (případně v pátek), na dvou místech, aby nedocházelo ke shlukování lidí. „Jedním výdejním místem bude prostor naproti hotelu Adam, na adrese Havlíčkova 117 v přízemí – nové kanceláře Reality TU. Druhým bude právě naše Nelly Kellys,“ potvrdila Simonová.

Kdo přijde, dostane od dobrovolníků jednu roušku. Zdarma. „Nepřijde nám fér, abychom roušky prodávali, proto je rozdáme. Budou čistě vyprané, sterilizované,“ zdůraznila Simonová. Sterilizaci roušek zdarma provádí Cleanconcept - Prádelna Zelená louka.

Na výdej roušek a fronty čekajících s doporučeným dvoumetrovým odstupem bude ve čtvrtek dohlížet městská policie. „Rezervace na roušky nepřijímáme, protože to z časových a kapacitních důvodu nelze zvládnout. Přesto nám lidé píší, že žádají o rezervaci, a chodí a volají do Irské pro rezervace. Je to zdržení dobrovolníků od práce, každá taková žádost znamená menší počet ušitých roušek, protože lidé jsou neoblomní,“ upozornila Klára Špetlová.

Pokud na někoho rouška nezbyde, bude mít šanci v dalších dnech. „Můžeme slíbit už nyní, že v šití roušek budeme dál pokračovat. Galanterky nebo prodejny látek už jsou ale skoro vyprodané, proto prosíme lidi, kteří nám mohou donést nějaké volné látky (100 % bavlna), zejména prostěradla nebo povlečení, ať přispějí na dobrou věc,“ řekla Simonová.

Lidé už nyní nosí dobrovolníkům vyprané a vyžehlené látky a prostěradla ze stoprocentní bavlny. Nabízejí se jim i lidé s finančními dary. „Proto momentálně řešíme zřízení transparentního účtu. Dokud bude zájem, budeme šít a budeme se snažit o distribuci i do zdravotnictví, do ordinací, do obchodů. Pokud by se finance nevyčerpaly, vybereme nadaci nebo organizaci, na kterou bychom zbytek peněz poslali, aby se dobrá věc šířila dál,“ dodala Špetlová.

Irská nejenže zajistila stravování zdarma pro dobrovolníky, kteří tam šijí roušky, ale nabídla ho bezplatně i pracovníkům složek integrovaného záchranného systému. „Kdyby šlo úplně do tuhého, jsme připraveni náš hotel nabídnout pro karanténu, nebo jako ubytování někomu, kdo to bude potřebovat,“ doplnila Sabina Simonová. Irská patří mezi ty trutnovské restaurace, která denně rozváží obědy lidem do domovů.

Zdroj a foto: www.trutnovinky.cz, Kateřina Svobodová

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu