Reklama

Svědek útoku ve Štrasburku: Zvuk rachejtlí a postřelený turista

Štrasburk – V souvislosti se včerejším teroristickým útokem na adventních trzích ve francouzském Štrasburku nám poskytl rozhovor přímý svědek události. Tomáš Dvořák z Pardubic seděl s přáteli v jedné z místních restaurací, když se ozvaly výstřely a záhy do podniku přenesli postřeleného muže. Oživovací pokusy byly marné, asijský turista zraněním podlehl. Útok nepřežili tři lidé.

Reklama

Jak jste se na místě incidentu ocitli?

Po návštěvě evropského parlamentu jsme se rozhodli odjet do centra Štrasburku a navštívit vyhlášené adventní trhy. Společně s přáteli jsme ale neměli dostatek času, a tak jsme se rozhodli jít na večeři.

Viděli nebo slyšeli jste samotný útok?

Po zhruba půl hodině jsme přímo za okny uslyšely zvuky, které se podobaly rachejtlím. V tom samém okamžiku jsme zaslechli křik, nastal zmatek a do restaurace následně vběhli lidé, kteří říkali, že na zhruba padesát metrů vzdáleném mostě postřelili člověka.

Co bylo dál?

Jednalo se o asijského turistu, kterého následně přenesli do restaurace a pokusili se jej oživit. To se bohužel nepodařilo. Na místě zůstali jeho blízcí, restaurace byla uzavřena a střežena policisty.

Věděli jste hned, co se děje?

Vzhledem k tomu, že většina lidí z naší skupiny neumí francouzsky, tak bylo obtížné získat základní informace. Až pak obsluha přišla a řekla anglicky, co se stalo. V tu chvíli tam dopravili postřeleného muže.

Jak na celou situaci reagoval personál?

Personál se zachoval duchapřítomně, hned po incidentu zhasl světla a uzamkl vchod. Vyšetřování trvalo zhruba pět hodin. Až poté jsme mohli odejít a taxíkem odjet na hotel.

Jaké ohlasy má útok u místních?

Lidé ve městě jsou případem šokování. Zaznamenáváme hlasy, že Štrasburk už nebude takový, jaký býval. Zejména ony vyhlášené vánoční trhy, které předtím působily velmi přátelsky a klidně.

Co se člověku v takové chvíli honí hlavou?

Byl to šok. V podobné situaci jsem se samozřejmě ocitl poprvé. Všichni Češi z naší skupiny jsou ale v pořádku. 

Foto: Twitter

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu