Reklama

Pardubice udržely veterány, Hradec nejspíš přijde o Smoleňáka

Hradec Králové/Pardubice – Začátkem května se otevřelo přestupové okno v hokejové extralize. Hromada trejdů už je sice obvykle dohodnuta dávno před tímto termínem, ale kluby je mohou oficiálně oznamovat až po něm. Jakých změn doznají kádry Mountfieldu a Dynama? Článek je průběžně aktualizován.

Reklama

Mountfield HK

Odchody

Hradec Králové po nepovedeném útoku na finále play off oznámil rozsáhlou přeměnu kádru. Už po konci sezony bylo jasné, že parádní kariéru ukončí Jaroslav Bednář, který se stal sportovním manažerem hradeckého klubuV Mountfieldu nebudou pokračovat také Jiří Šimánek, Bedřich Köhler (Brno), René Vydarený, Martin Pláněk (Mladá Boleslav) ani trenér Václav Sýkora.

Stále nejistá je otázka setrvání útočníka Radka Smoleňáka. Hráč i klub mají zájem o pokračování vzájemné spolupráce, ale nepodařilo se najít shodu ohledně financí. Hradec se Smoleňákem momentálně nejedná, ale dveře mu neuzavírá. Pokud klub nepodepíše jiného hráče a Smoleňák se rozhodne nabídku přijmout, v dresu Mountfieldu bude hrát i příští sezonu.

Další útočník a tahoun minulých let Rudolf Červený vyslyšel vábení Slovanu Bratislava v KHL. Do nejlepší evropské soutěže míří také Andris Džerinš, nově bude hrát v Rize.

Po dvou vydařených letech opouští Mountfield také slovinský obránce Blaž Gregorc, který bude od příští sezony hrát za Spartu. 

Jisté je, že Mountfield bude muset hledat novou brankářskou jedničku. Slovenský gólman Patrik Rybár totiž podepsal jednoletou smlouvu s Detroitem Red Wings a pokusí se prosadit do NHL. 

Příchody

Novým lodivodem Hradce Králové byl jmenován dosavadní asistent Tomáš Martinec, který  si k sobě vybral asistenty Aleše Krátošku a Petra Svobodu. Ten už do svých plánů může pomalu zařazovat i posily. Z Třince přicházejí zkušení Daniel Rákos a Tomáš Linhart, kteří shodou okolností v minulosti získali mistrovský titul s Pardubicemi. Nováčky jsou také mladí slovenští útočníci Juraj Bezúch a Michal Hlinka. Ze zámoří se po roce v nižší soutěži vrací obránce Radim Šalda.

O místo mezi tyčemi se s Pavelkou popere kanadsko-americký brankář Brandon Maxwell. Temperamentní gólman kdysi chytal i za Pardubice a neodcházel z nich zrovna v dobrém. Nyní se pokusí přesvědčit i ve druhém východočeském klubu.

Další posilou je třiadvacetiletý slovenský útočník Matej Paulovič. Ten hrál minulou sezonu v Nitře a během 61 zápasů nasbíral 63 kanadských bodů (33+30). Paulovič hrál v minulosti ve Švédsku a zkusil si také nižší soutěže v zámoří.

Zkvalitňování útoku tím v Mountfieldu neskončilo. Rozhodně pozoruhodný je příchod útočníka Martina Réwaye, který kdysi platil za nejen slovenský supertalent. Vinou trochu komplikované povahy a zdravotních potíží zatím svůj potenciál neprodal naplno. Nejnovějším přírůskem hradecké ofenzívy je Tomáš Vincour, který má na kontě takřka 100 zápasů v NHL a dva extraligové tituly s Kometou Brno.

Dynamo Pardubice

Odchody

Pardubice se po nečekaně úspěšné sezoně zaměřily zejména na udržení stávajícího kádru. Vábení finského Jyväskylä vyslyšel útočník David Tomášek a v Pardubicích zřejmě nebude pokračovat ani Martin Kaut, který podepsal nováčkovskou smlouvu s Coloradem a pravděpodobně zůstane v zámoří. Klub nadále nepočítá ani s Martinem Růžičkou, Tomášem Mojžíšem, Ladislavem Havlíkem a Vladislavem Bojkem.

Jiné angažmá si shání také útočník Ján Sýkora, kterému klub nakonec nenabídl nové angažmá. Matěj Beran se s Dynamem neshodl na podmínkách nové smlouvy, přičemž prý nešlo o peníze, a odešel do Sparty Praha. Podobná situace byla kolem obránce Jana Ščotky, který sice měl od Pardubic nabídku na pokračování spolupráce a příslib naděje na základní sestavu, ale brzy dvaadvacetiletý rodák ze Vsetína si jako svou další štaci vybral Litvínov.

Příchody

Novou posilou Dynama je dvaadvacetiletý útočník Jan Mandát, který posledních pět sezon působil v nižších zámořských soutěžích. Velmi se mu dařilo v juniorské QMJHL, kde za tři roky posbíral 133 kanadských bodů. 

Přínosem pro ofenzívu Pardubic by měl být také slovenský forvard Miloš Bubela. Pětadvacetiletý hráč v loňské sezoně pomohl 48 kanadskými body Bánské Bystrici k titulu ve slovenské lize. 

Staronovou tváří obrany je Vojtěch Budík, který se po třech letech v zámořské juniorce vrací do svého mateřského klubu. Za oceánem v reakci na situaci Jacoba Cardwella zalovilo Dynamo ještě jednou a přivedlo dvacetiletého ruského zadáka Daniila Miromanova.

Stejně jako před loňskou sezonou přistoupilo Dynamo na takzvaný try-out, při kterém vyzkoušelo některé hráče bez smlouvy. Po testovacím období zůstal nakonec v kádru jen Matouš Kratochvíl, naopak Dalibor Bortňák, Tomáš Vracovský i Hugo Gallet tým opustili.

Stávající kádr

Josef Hrabal a Marek Trončinský nevyužili časově omezenou klauzuli, která jim umožňovala odejít v případě zájmu do zahraničí, a tak budou v následující sezoně hrát za Pardubice.

Pro Pardubice bylo klíčové uzavření nových smluv s veterány Petrem Čáslavou, Tomášem Rolinkem a Petrem Sýkorou. Všichni tři už nový kontrakt podepsali, Sýkora s Čáslavou na jeden rok, Rolinek údajně na dvě sezony.  Další hráči z kádru, který trápil ve čtvrtfinále play off Třinec, jsou pod smlouvou. Z hostování v Brně se vrací Tomáš Vondráček.

Podle posledních zpráv z klubu se Dynamo minimálně v úvodu sezony bude muset obejít bez Jacoba Cardwella. Šestadvacetiletý obránce doma v Kanadě pečuje o svou manželku a do příští sezony v dresu Pardubic pravděpodobně vůbec nezasáhne.

Foto: HC Dynamo Pardubice/Jan Jedlička

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu