Reklama

V Pardubicích roste lávka pro pěší. Doplní frekventovaný most

  • 11. května 2020,
  • 11:14,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Minulý týden začala v Pardubicích poblíž rosického mostu přes Labe stavba lávky pro pěší a cyklisty. Má zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy na frekventovaném mostě s jednosměrným provozem. Stavba potrvá osm měsíců a město Pardubice za ni zaplatí přes 40 milionů korun. Téměř 35 milionů získá na tuto investici z evropských fondů a ze státního rozpočtu.

Reklama

Výstavbou lávky se zvýší bezpečnost dopravy na komunikaci propojující městské části Svítkov a Rosice. Lávka je významná pro obyvatele západní části Pardubic, dojíždějící za prací do průmyslové zóny v Semtíně či ve Starých Čívicích. 

„Trasu přes rosický most a přes Rosice využívá ale také mnoho motoristů z jiných částí města, kteří se tak snaží v dopravní špičce vyhnout frekventovanému úseku na silnici I/37 u Parama,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. Při přejezdu mostu se automobily často setkávají s cyklisty či chodci v protisměru, kteří nestihnou most v intervalu zelené opustit.

Lávka bude napojena na levém břehu Labe na již existující cyklostezku od Svítkova, na pravém břehu pak na stávající cyklostezku vedoucí podél pravého břehu Labe směrem na Rosice a Polabiny. 

Ocelobetonová stavba bude dlouhá 114,9 metru a široká 3,5 metru. Její výstavba přispěje nejen ke zvýšení bezpečnosti dopravy, ale i k rozšíření a zatraktivnění ekologické dopravy ve městě.  V budoucnu by od ní mohla vést další cyklostezka podél břehu slepého ramena, tzv. Starého Labe, na úroveň Školního náměstí v Rosicích, kde by slepé rameno přemostila další lávka směrem do Rosic.

Foto: Město Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu