Reklama

Domem hudby budou rezonovat i dvě árie světla a skla

  • 5. března 2020,
  • 12:57,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice/Nový Bor – První dokončenou etapu rekonstrukce společenských prostor Domu hudby v Pardubicích uvidí už 12. března první návštěvníci při úvodním koncertu Pardubického hudebního jara. Zatímco tento týden jdou práce v budově postavené v 80. letech minulého století pro potřeby OV KSČ do finále, třešinka pomyslného dortu se připravuje v Novém Boru na Liberecku.

Reklama

První náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má projekt na starosti, se vydal přímo do firmy Lasvit, kde nyní kompletují dvě mimořádná umělecká díla před převozem do Pardubic. „Jedná se o osmaosmdesát kusů precizně broušených skleněných kamenů, které ve dvou světelných instalacích pro naši budovu zpracovala tato česká sklářská a designérská společnost. Jsou sestavené ze zářících krystalů vyrobených podle návrhu uznávaného izraelského designéra Arika LevyhoZatím se v podobných sestavách objevily ve veřejném prostoru pouze v zahraničí, v Pardubicích budou mít českou premiéru. Viděli jsme, že všechny prvky ve třech různých barevných provedeních, opálovém, jantarovém a čirém, jsou již hotové, a čeká je zabalení a převoz k nám. Menší hrozen skleněných krystalů ozdobí ohyb foyer směrem k Zámku, zatímco druhá světelná koule bude zářit nad schodištěm,“ informoval po návštěvě Línek.

 Tvary komponentů připomínají kus horniny pečlivě zabroušený do výsledného tvaru krystalu. Odtud také název komponentu „Crystal Rock“, což lze volně přeložit jako „krystal“. Ačkoliv je krystal tvarovaný jako hrubý kus horniny, jeho hrany jsou perfektně vybroušené a výsledný kus si hraje s odrazy světla. O citlivé zasazení světelných instalací do interiéru se postaral architekt Ondřej Tuček.

„Rád bych poděkoval všem, kteří se podíleli a ještě podílejí na úpravě Domu hudby. Naším cílem je nejen zlepšit jeho technické a energetické parametry, ale také povýšit estetickou hodnotu jeho společenských prostor a obohatit je i o nové umělecké prvky. O jejich zakomponování do prostoru jsme dlouho diskutovali. Chtěli jsme něco, co vynikne v  prosklené kolonádě uvnitř a bude atraktivní i zvenku. Těším se, že právě tyto světelné instalace dodají hudebním zážitkům další rozměr,“ dodal Línek.

Foto: Pardubický kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu