Reklama

Perníkovou popelnici opět ovládly Čenkovice

Zdá se, že třídění odpadů je podobné jízdě na kole. Když se to jednou naučíte, už to nezapomenete. Svědčí o tom výsledky sedmnáctého ročníku soutěže O perníkovou popelnici, jejímž vyhlašovatelem je Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., a Pardubický kraj. Stupně vítězů klání o nejlépe třídící obce regionu jsou nápadně podobné loňskému ročníku. Letošní absolutní vítěz, horská obec Čenkovice, navíc soutěž opanoval už potřetí v řadě.

Reklama

Je mnoho různých srovnání na základě řady ukazatelů, zájem samotných obcí o to, jak se v žebříčku Perníkové popelnice umístily, dělá z této soutěže prestižní záležitost,“ říká o Perníkové popelnici, jejíž výsledky se dnes slavnostně vyhlašovaly v prostorách pardubických Automatických mlýnů, krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Je zajímavé každý rok sledovat, jak představitelé obcí v přátelské rivalitě porovnávají, jak se komu kde dařilo, kdo se zlepšil a zároveň si předávají i zkušenosti.

Obce se do soutěže nemusí samy hlásit, všechny, které jsou v Pardubickém kraji zapojeny do Systému EKO-KOM, jsou do ní automaticky zařazeny. „Krajské soutěže obcí pořádá naše společnost v každém kraji. Ti nejlepší mají možnost uspět i v celostátní soutěži O křišťálovou popelnici, jejíž výsledky jsou každoročně vyhlašovány při červnové odborné konferenci ODPADY A OBCE Nejlépe třídící obce z celé země soupeří o Křišťálovou popelnici a také na této úrovni jsou sídla Pardubického kraje tradičně velmi úspěšná,“ doplňuje regionální manažer Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., Stanislav Dokoupil.

KDE DŮKLADNĚ TŘÍDÍ, TAM VÍTĚZÍ

I v sedmnáctém ročníku Perníkové popelnice se soutěžilo ve třech kategoriích, v nichž se vyhlašovala první tři nejlepší umístění. Nejlepší obec bez ohledu na velikost se pak může pyšnit titulem Absolutní vítěz. A místo, kde se meziročně v třídění odpadů nejvíc zlepšili, si odnáší titul Skokan roku. Rozhodující pro umístění je množství vytříděného papíru, plastů, skla a kovů v kilogramech na jednoho obyvatele dané obce. Bonusové body pak do celkového hodnocení přidává sběr čirého skla, nápojového kartonu, kovů a papíru i mimo veřejnou sběrnou síť, sběrné dvory a sběrná místa. Rozhodně to ale není nic složitého – jednoduše řečeno, zálusk na dobré umístění si mohou dělat všude, kde se lidé naučili dobře třídit a kde jim jde o čistotu v obci.

KATEGORIE DO 300 OBYVATEL

V kategorii těch nejmenších sídel se měnilo oproti loňsku pořadí jen na třetím místě. Loňský Neratov tam vystřídaly České Petrovice, malá stopadesátihlavá vesnička z jihu Orlických hor při hranici s Polskem. Loňské druhé místo si zopakovala obec Plchovice, stejně jako si první příčku pevně v rukou udrželi skvěle třídící obyvatelé horské obce Čenkovice. Těm se podařilo obhájit pomyslnou zlatou příčku už podruhé za sebou. „Všechno je to v místních lidech, bez nich by to pochopitelně nešlo. Pokud by nebyli v tomto směru snaživí, tak bychom to nedokázali. Naši občané si především váží přírody, kterou máme okolo sebe, a aby zůstala hezká, tak jsou důslední a uklízejí po sobě,“ vysvětluje úspěch Čenkovic jejich starosta Josef Dostálek.

KATEGORIE DO 2000 OBYVATEL

Dvě jména sídel jsou ve srovnání s loňskem stejná i v prostřední velikostní kategorii. Loni třetí Helvíkovice, které zmizely ze stupňů vítězů, nahradilo město Seč, které si o jednu příčku pohoršilo. Stejný krůček o patro níž zaznamenal i loňský vítěz, obec Pastviny. A z velkého davu ostatních obcí si rovnou pro vítězství dokráčely Horní Ředice. Jedenáct set obyvatel žijících na cestě mezi Pardubicemi a Holicemi ukázalo, jak se dá v separaci odpadů zlepšit a vrátit se tak na někdejší výsluní. „Odpad se u nás snažíme důsledně třídit už mnoho let. Je pravda, že několik let nazpět jsme se na předních příčkách neumístili, ale v minulosti jsme vyhrávali pravidelně,“ podotýká starosta Horních Ředic Jiří Kosel. „Máme u nás zavedený dlouhodobý systém, dá se říct téměř dvacet let fungující, kdy je v obci zhruba třicet sběrných nádob a každých čtrnáct dní jezdíme a sbíráme dům od domu plasty, papír, nábytek, elektrozařízení a další odpad.

KATEGORIE NAD 2000 OBYVATEL

V kategorii těch největších vypálily všem městům rybník Opatovice nad Labem, které mají statut obce. Ty z loňského druhého místa vystoupaly na příčku nejvyšší. Vyměnily si tak pozici s loňským vítězem, městem Choceň. A třetí příčka v soutěži Perníková popelnice může přidat na radosti letos slavnostně naladěné Litomyšli, která slaví dvousté výročí narození skladatele Bedřicha Smetany.

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ A SKOKAN ROKU

Ještě se to nestalo tolikrát, aby to už byla nuda, ale i tak se zdá, že místo na výsluní je poslední dobou předplacené pro Čenkovice. Ty se i tentokrát staly držitelem titulu Absolutní vítěz Perníkové popelnice. Vesnička s necelými dvěma sty obyvateli z Orlickoústecka, kterou zná každý lyžař z blízkého i dalekého okolí, tak opět vyhrála, co mohla. „Vzhledem k tomu, jak je naše obec položená, jsme v horském údolí, je u nás komplikované zavádět to, co dělají jinde, tedy svoz dům od domu, to u nás není technologicky možné. Proto jsme zřídili centrální stanoviště kontejnerů. Na jednom dostupném místě máme všechno najednou a lidé tam chodí,“ popisuje systém třídění odpadů starosta Čenkovic Josef Dostálek a doplňuje, jak s loňským vítězstvím obec naložila. „Bylo to komorní. Perník, který jsme vyhráli, jsme rozkrájeli na kostičky, zabalili jsme ho a dali do místního obchodu k dispozici občanům, aby ochutnali pardubický perník. Byli z toho opravdu nadšení. Ale žádná velká oslava nebyla. A finanční odměnu jsme použili na nákup další nádoby na odpad a na pokrytí svozů, abychom nemuseli zvyšovat poplatek.

Naopak úspěšným nováčkem při vyhlašování těch nejúspěšnějších byl z logiky věci nový držitel titulu Skokan roku. Tím se v sedmnáctém ročníku soutěže stala obec Dobříkov. Tam možná okoukali přístup k třídění odpadů z nedaleké Chocně.

ELEKTROWIN A ASEKOL

Součástí slavnostního vyhlášení výsledků Perníkové popelnice je tradičně i ocenění těch nejúspěšnějších v soutěžích kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL. I v těchto případech jde o třídění odpadů. U ELEKTROWINu je to zpětný odběr velkých a malých elektrozařízení, zařízení pro tepelnou výměnu a malé telekomunikační či IT přístroje. U ASEKOLu se pak jedná o drobné elektro, spotřební elektroniku, hračky a lékařské přístroje a další elektroniku.

V rámci kolektivního systému ELEKTROWIN se jako klíčový ukazatel pro stanovení pořadí nejlepších hodnotí ve všech kategoriích největší procentuální nárůst vytříděného odpadu. V kategorii do dvou tisíc obyvatel je tady vítězem obec Lubná, tisícové sídlo nedaleko Litomyšle. V kategorii do pěti tisíc obyvatel bylo nejúspěšnější Horní Jelení a mezi největšími sídly vyhrála Moravská Třebová.

Stejné velikostní kategorie vyhlašuje i kolektivní systém ASEKOL, u kterého metu nejvyšší vybojovaly mezi nejmenšími obcemi Moravany. Vítězem prostřední velikostní kategorie se stalo Jablonné nad Orlicí a z velkých měst byla nejúspěšnější Přelouč. ASEKOL ale vyhlašuje ještě jednu cenu, a to speciální odměnu pro obec či město, které zaznamená nejvyšší výtěžnost prostřednictvím červených stacionárních kontejnerů. Tentokrát si tuto cenu odnesla obec Lichkov ležící na Orlickoústecku nedaleko Králík.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu