Svíčková, bábovky, guláš. Litomyšl ovládne kulinářské umění

Litomyšl – Gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníci na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin se o tomto víkendu už posedmé sejdou na litomyšlském Smetanově náměstí při tradiční akci Gastronomické slavnosti 2018, která se koná na počest průkopnice české kuchyně Magdaleny Dobromily Rettigové. Letošní téma je „pečité a sedliny”.

Reklama

Gastronomické slavnosti bude o víkendu 19. a 20. května hostit litomyšlské Smetanovo náměstí. Návštěvníci mohou ochutnat gastronomické speciality z Čech i ze zahraničí, pobavit se programem na pódiu nebo se zapojit do kuchařských soutěží. Program je opravdu bohatý a potěší nejen strávníky, ale také kuchaře, kteří zde najdou mnoho inspirace. Letošní gastroslavnosti se hodně točí kolem masa, ale nouze nebude například ani o bábovky i chutné nápoje. 


Kompletní program Gastronomických slavností 2018 najdete zde.


Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu.

Novinky letošního ročníku

Letošní novinkou je tzv. Menu podle Rettigové. V týdnu před gastroslavnostmi i ve festivalovou sobotu vaří litomyšlské restaurace menu inspirované M. D. Rettigovou. Seznam zapojených restaurací najdou zájemci na webu www.gastroslavnosti.cz. Strávníci se mohou zapojit do soutěže o večeři v Café Imperial, pražské restauraci Zdeňka Pohlreicha. Stačí vyfotit pokrm, na kterém si v rámci gastroslavností pochutnali, přidat ho na Facebook gastroslavností do záložky soutěže a ohodnotit odpovídajícím počtem hvězdiček.

Další, trochu bláznivou novinkou je netradiční průvod k hrobu M. D. Rettigové. Ten vyrazí v sobotu 19. května v 10.00 hod. od hlavního pódia na Smetanově náměstí a v jeho čele půjdou bubeníci LosHrncos, kteří budou mít místo svých tradičních nástrojů hrnce. Připojit se může každý.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku

Tradiční a oblíbená soutěž „SVÍČKOVÁ OPEN“ nebude chybět ani v sedmém ročníku. Porota i veřejnost vyberou nejlepší svíčkovou. Vítěz získá poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom.

O kotlík starosty Litomyšle

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá v sobotu 19. května nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 20. května od 11.00 do 12.00 hod. přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovky, které budou odměněny.

Foto: gastroslavnosti.cz 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu