Reklama

Varování přišla pozdě. Chodce náraz felicie usmrtil

Přelouč – Procházet se za tmy po silnici bez výrazných reflexních prvků je obrovský hazard. Tragický důkaz přinesla nehoda, která se stala poblíž Přelouče. Jednatřicetiletý cizinec střet s autem nepřežil.

Reklama

Špatně viditelného chodce na neosvětleném úseku silnice I/2 před Přeloučí ve směru od Pardubic několik řidičů minulo. Správně následně prostřednictvím linky 158 zburcovali policii, ale ta už zasáhnout nestihla. 

„Ač operační důstojník obratem na místo poslal hlídku policistů z obvodního oddělení, další telefonát byl bohužel ten, kdy řidič vozidla Škoda Felicia policistům sdělil, že osobu srazil,” uvedla mluvčí policie Markéta Janovská.

Jednatřicetiletého cizince se snažili svědci nehody oživit, ale veškeré pokusy byly marné. Zda byl muž pod vlivem alkoholu nebo návykové látky, zjistí nařízená soudní pitva.

Alkohol u řidiče felice vyloučila orientační dechová zkouška. Veškeré další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem policejního prověřování.

Výzva Policie ČR:

Vzhledem k tomu, že dny jsou krátké, večery dlouhé a tma je poměrně brzy, opětovně apelujeme na chodce, aby používali oblečení z reflexních materiálů či s retroreflexními doplňky a to bez ohledu na osvětlenou či neosvětlenou komunikaci. Na to, jak se zachovat v případě, kdy potkáte uprostřed silnice chodce nebo například ležícího cyklistu, žádný univerzální návod není. Vždy musíme individuálně posoudit místo, stupeň nebezpečí pro sebe samotné nebo ostatní účastníky silničního provozu. Je rozdíl, zda se osoba pohybuje na dálnici, silnici první třídy nebo na místní komunikaci v malé obci. Pokud to povaha silničního provozu dovolí, můžeme zastavit, rozsvítit výstražná světla, vzít si na sebe reflexní vestu, za vozidlo umístit výstražný trojúhelník a osobu svést ze silnice. Jak jsme ale říkali, že potřeba vzít v úvahu primárně svojí bezpečnost a bezpečnost dalších účastníků provozu. Někdy je nejlepším řešením kontaktovat okamžitě policisty na lince 158.

Foto: Policie ČR/KŘP Pardubického kraje 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu