Reklama

I ve školních jídelnách se dá vařit chutně a zdravě

Pardubický kraj – Nejen doma v rodinném kruhu, ale také ve školních jídelnách pro stovky strávníků se dá vařit chutně, zdravě a z kvalitních surovin. Propagaci zdravého vaření, bez polotovarů a prášků, představuje akce „Kuchyně našich babiček“.


Reklama

Smyslem projektu je poukázat na to, že se ve školních jídelnách v Pardubickém kraji vaří chutně, zdravě a z čerstvých surovin. Akce se letos uskutečnila podruhé, tentokrát na Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku. „Zapojil se náš personál – vedoucí výcviku, učitelé a samozřejmě i žáci,” uvedla ředitelka školy Zuzana Pecháčková.

Projekt zároveň upozorňuje na špatné pracovní podmínky kuchařů a kuchařek, a to zejména na jejich nízké platové ohodnocení. „Byla to pro nás taková zkouška bojem a můžeme konstatovat, že je to náročná práce. Mrzí nás, že kuchařky a vůbec personál kuchyní je velmi špatně placený,” řekl radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek po té, co se zapojil do přípravy jídel pro 250 hladových krků.

Prvním chodem na menu byla pohanková polévka. Následoval odlehčený moravský vrabec s kedlubnovo-mrkvovým zelím a domácími bramborovými knedlíky. Sladkou tečkou byl jablečník. K pití se podával mošt z červené řepy, jablek a mrkve.

„Chceme jít do starších a zdravějších jídel. Aby to nebylo zahuštěné moukou a aby to bylo přírodní z domácích surovin,” konstatoval Oldřich Szedlák, vedoucí kuchař jídelny.

Projekt přijel podpořit i náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Hynek. Ten se sám kdysi vařením živil. A že nejde o žádného kuchtíka amatéra, bylo jasné hned, jakmile se chopil nože. „Je potřeba vaření podporovat a dělat maximum pro to, aby se žáci rádi chodili tomuto řemeslu učit,” podotkl Hynek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu