Reklama

Firmy se chystají na povinné plošné testování

Přísná protiepidemická opatření se stala v mnoha firmách samozřejmostí ještě předtím, než je nařídila vláda. Testování na covid-19 bylo až dosud dobrovolné. Nyní ho stát nařídil. Zjišťovali jsme, jak se firmy chystají na plošné testování.

Reklama

Energetická společnost ČEZ testuje od začátku roku. Ve vybraných elektrárnách a provozech důležitých pro chod kritické infrastruktury provádí antigenní a PCR testy. Týdně zvládla otestovat přes tisícovku zaměstnanců. „Tento týden začínáme počet testů postupně navyšovat až na dvojnásobek. Zároveň jsme zahájili samotestování, kdy se zaměstnanci mohou otestovat sami bez dohledu lékaře či zdravotníka. Testování se týká zejména provozů, jako jsou elektrárny, doly, distribuční sítě a podobně,“ řekla mluvčí Šárka Lapáčková Beránková.

Dopravní podnik města Hradce Králové začne testovat pětistovku pracovníků v pondělí 8. března. Rozdá jim samotestovací antigenní sady. Testovat se budou v domácím prostředí, a to jednou týdně. Dodávka dvou tisíc testů má vystačit zhruba na pět týdnů. Testovat se musí i pracovníci na tzv. home office. „Tito lidé mají povinnost prostřídání v kanceláři společnosti minimálně dvakrát do týdne, takže s jejich testováním nebude problém,“ sdělil vedoucí marketingu František Meduna.

Pro královéhradeckou společnost Petrof s více než 200 zaměstnanci bude testování povinné od pátku. „V tuto chvíli kvůli neustálému zmatku, kdy vláda jeden den vyhlásí nařízení a druhý den ho změní, stále hledáme optimální variantu testování pro naši firmu vzhledem ke způsobu podnikání a počtu zaměstnanců,“ prohlásila Kristýna Mlatečková, marketingová specialistka firmy.

Trutnovský závod Vitesco Technologies s více než dvěma tisíci pracovníky začal s testováním v listopadu. Od 17. února testuje všechny zaměstnance. Motivuje je pětistovkou za deset testů do benefit programu s cílem, aby se každý nechal testovat aspoň jednou týdně. Plošné testování nařízené vládou firmě problémy nepřinese. „Testování máme řízené, časově plánujeme zaměstnance, aby se neshromažďovali při čekání na odběr. Testování nám zajišťuje dlouhodobý smluvní poskytovatel zdravotní péče, oznámil ředitel závodu Lukáš Rosůlek.

Vrchlabská továrna Škoda Auto nyní s odbory projednává detaily povinného testování více než tisícovky pracovníků. Nařízení vlády samozřejmě respektujeme, nicméně celý model ještě dolaďujeme ve spolupráci s naším sociálním partnerem. Škoda Auto testuje už několik měsíců, a to na bázi dobrovolnosti. Za tuto dobu jsme provedli okolo 20 tisíc testů, zájem mezi zaměstnanci o tuto možnost byl velký," uvedla mluvčí firmy Martina Gillichová.

Několik týdnů probíhá testování i v dalším velkém vrchlabském podniku - Kablo Vrchlabí.Testujeme ve spolupráci s Nemocnicí Trutnov a jejich mobilním týmem. Nyní zajišťujeme samotesty, které rozjedeme příští týden tak, abychom naplnili literu vládního opatření a to pro všechny skupiny pracovníků v intencích daného vládního opatření. Detaily dolaďujeme,“ upřesnil jednatel společnosti Tomáš Vrbata.

Podnik Devro má v Jilemnici a Slavkově u Brna zhruba tisícovku zaměstnanců. S jejich testováním začal už v prosinci. Objednávku testů nyní navýšil, dodávku očekává zítra nebo v pátek. „Plošné testování nebude organizačně snadné. Většina zaměstnanců pracuje v nepřetržitém provozu. Testování bude probíhat na třech různých místech jilemnické fabriky, abychom snížili přesuny lidí z pracoviště na test. Jednáme s lékařem zajišťujícím u nás pracovní lékařství, máme ale nasmlouvaný i zdravotnický personál, připravujeme se i na variantu se samovyšetřovacími testy,“ vysvětlil jednatel a provozní ředitel Michal Růžek.

Vláda hodila problém na firmy

Holding Enteria s více než 1100 zaměstnanci patří mezi firmy, které už dřív testovaly dobrovolně a na vlastní náklady. Odpovídá předseda představenstva Martin Havelka.

Jakými testy a jak často testujete své zaměstnance?
Provádíme antigenními testy (kombinace samoodběr/lékařský odběr), a to od začátku roku před každým školením nebo poradou, kde se sešlo více lidí. Od minulého týdne pak všechny techniky holdingu dvakrát týdně, dělníky jednou týdně.

Jak motivujete zaměstnance, aby se nechali testovat?
Testování je povinné pro všechny zaměstnance. Vysvětlili jsme všem, že je to způsob, jak chránit sebe, kolegy a chod firem. Zachování provozu považujeme za prioritu, musíme společně vytvořit takové prostředí, které umožní zachování provozu a ochrání naše zdraví. Musíme si pomoci sami.

Jaká další opatření jste přijali?
Povinnost roušek nebo respirátorů, omezení kontaktů (stavby versus centrála), home office, dostatečné větrání.

Kolik lidí jste měli letos kvůli covidu v pracovní neschopnosti?
V roce 2021 zhruba dvacet zaměstnanců.

Máte dostatečné množství testů, abyste zvládli testování i v dalších dnech nebo s tím jsou nějaké problémy?
Měli jsme nasmlouvané dostatečné množství pro naše potřeby na jeden měsíc, ale po vyhlášení povinného testování firem naší vládou, dodávky kolabují. Pro takovéto nařízení nebyly vytvořeny vůbec podmínky, vláda „hodila“ na podniky problém, aby zvládly zhruba 12 milionů testů během měsíce. Vláda do dneška zvládla udělat cca 2,8 milionů testů. Nejsem proti testování, je správné. Sami jsme začali testovat i bez nařízení. Vyhlásit to ale takto, schválit ne testy, ale dodavatelské společnosti a vše nechat na soukromém sektoru? Jak to, že se testovat nemusí úřady? Proč? A k tomu všemu nám ministr průmyslu od rána v tisku vyhrožuje pokutou, když to nezvládneme. Populismus, populismus!

Mají se testovat i pracovníci na home office. Jak zajistíte, aby dorazili do firmy na testování?
Údajně se tito pracovníci testovat nemusí, ale co je home office? To zákon neříká. Jak budeme dokládat, že tento zaměstnanec se musí a tamten nemusí testovat? Pokud bych se měl chovat jako stát, tak prohlásím, že všichni zaměstnanci jsou na homeofficu a zadání jsem splnil. Neudělám to ale, protože zdraví a chod firem je pro mne priorita.

Autoři: pac, hyš, jš; Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu