Reklama

Hokej se v Hradci Králové hraje 95 let. Sedmý rok mezi elitou

Hradec Králové – Počátky hokeje v Hradci Králové se datují k roku 1925, kdy byl založen Bruslařský klub. Brzy působilo v největším východočeském městě až devět hokejových oddílů, jeden z nich hrál například pod názvem SK Petrof. Úsilí hradeckých nadšenců ale srážela absence umělé hokejové plochy. Článek o historici královéhradeckého hokeje vyšel v magazínu Salonky.

Reklama

Zlom přišel 12. ledna 1957, kdy byl při divizním utkání proti Dukle Litoměřice slavnostně otevřen zimní stadion. Rok nato hradečtí zvítězili ve své skupině a postoupili do druhé ligy, kde se usadili. Přesto v sezoně 1962/1963 málem spadli do krajského přeboru, ale zachránil je čelákovický Spartak, který odmítl zaujmout jejich místo v druhé lize. V letech 1967 a 1968 Hradec neúspěšně bojoval o postup do první ligy. Další roky se pod Bílou věží hrála střídavě 1. a 2. národní liga. Ve vyšší soutěži se TJ Stadion Hradec Králové natrvalo usadil až v 80. letech, ale kýžený postup mezi elitu vybojovat nedokázal. 

Čekání skončilo až s příchodem majitele Jana Vody. V sezoně 1992/1993 Hradec mohutně posílil, z Pardubic přišli Barta nebo Seidl a z NHL Prajsler, a přes Slavii a Třinec postoupil do nově vytvořené české extraligy. V ní ale klub vydržel pouze rok, srazily ho finanční potíže a s tím spojený odchod klíčových hráčů, takže následoval pád až do 2. ligy. Dosavadní občanské sdružení pak nahradila společnost HC Hradec Králové, jejímž akcionářem bylo město, ale i pardubický hokejový klub a občanské sdružení HC Lev. 

Klíčový pro další vývoj byl leden roku 2002. Hradec Králové odkoupil prvoligovou licenci od Šumperka, i když se musel vypořádat s pořádně těžkým břemenem, které k lejstru dostal. Tím byla desetibodová ztráta na pozici mimo baráž. Málokdo věřil, ale hradečtí hokejisté se díky obětavým a týkovým výkonům ošemetné baráži vyhnuli. 

Postupně se z týmu hrajícímu pod hlavičkou HC VČE stal stabilní účastník první ligy, který začal mířit do vrchních pater tabulky a v sezoně 2006/2007 dokonce ovládl základní část, i když poté padl v semifinále play off. Těsně před branami finále ztroskotali královéhradečtí hokejisté i v letech 2009 a 2010. 

Léto, na které fanoušci v Hradci Králové jen tak nezapomenou, je to v roce 2013. Z Českých Budějovic se pod Bílou věž přesunula extraligová licence s razítkem Mountfieldu a fanoušci se po dvacetiletém čekání začali těšit na nejvyšší soutěž. Do přípravy se německému trenérovi Draisaitlovi zapojila hned čtyřicítka hokejistů, která bojovala o takřka jen polovinu míst. 

V prvním kole sice přišel výbuch na Spartě a porážka 1:5, ale poté Hradec doma otočil zápas s Třincem a vše si postupně sedalo. Základní část zakončil Mountfield na pěkném pátém místě a vypadl ve čtvrtfinále se Zlínem. Hradec se rychle zabydlel v horní polovině tabulky, stále si získával větší respekt, ale i v dalších dvou sezonách skončil ve čtvrtfinále play off. 

Prolomit semifinálovou bránu se Mountfieldu podařilo až v sezoně 2016/2017, kdy jej v semifinále vyřadil pozdější vítěz z Brna. V tomto ročníku hradečtí hokejisté vyhráli všechna čtyři derby proti Pardubicím. O rostoucí chuti pak vypovídá hned další sezona. Hradec hrál poprvé ligu mistrů, v základní části nasbíral 99 bodů, ale skončil v semifinále. 

Absence v zápasech o titul byla zklamáním, a tak nastaly změny. Kádr prošel omlazovací kúrou, ambice lehce ochladly a vedení vyhlásilo pětiletku. Nejpozději na jejím konci by chtěl Mountfield konečně dokráčet k vytouženému titulu. Hned první rok ukázal správnost tohoto rozhodnutí. Hradečtí hráči i přes řadu změn pod novým trenérem Martincem váleli, jenže s koncem základní části padla na tým krize. Ze čtvrtého místa šel Mountfield na Kometu Brno, tedy vítěze posledních dvou ročníků, a přišla porážka 0:4 na zápasy. Pětiletka tak pokračuje druhým rokem. Podaří se její cíl naplnit předčasně?

Článek vyšel v královéhradeckém magazínu Salonky www.salonkyhk.cz. Kulturně-společenský magazín Salonky vychází každý měsíc a je dostupný na desítkách distribučních míst po celém Hradci Králové.

Foto: archiv Mountfield HK

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu