Reklama

Hradecká hvězdárna táhne. Za 5 let výrazně navýšila návštěvnost

Hradec Králové – Krajští radní schválili plán rozvoje a dalšího směřování Hvězdárny a planetária v Hradci Králové pro následujících šest let. Zároveň potvrdili ve funkci stávajícího ředitele Miroslava Krejčího. Hvězdárna bude i nadále nabízet vzdělávací programy pro školy i veřejnost a plánuje zahájit postupnou revitalizaci budovy i technologického vybavení.

Reklama

„Podle zřizovací listiny zpracovává ředitel hvězdárny šestiletou koncepci rozvoje a řízení organizace, kterou předkládá kraji coby zřizovateli ke schválení. Nechali jsme si zpracovat i odborný posudek a Miroslav Krejčí obhájil koncepci činnosti, rozvoje a řízení hvězdárny na období 2020–2025. Oceňujeme práci, kterou pan ředitel v předchozích letech pro hradeckou hvězdárnu vykonal a přeji mu do dalších let mnoho úspěchů a co nejvíce spokojených návštěvníků,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová. 

Mezi největší akce, které vedení hradecké hvězdárny v uplynulých letech uskutečnilo, patří bezesporu výstavba digitálního planetária. To bylo slavnostně otevřeno v lednu roku 2015 a jeho stavba se uskutečnila bez přerušení provozu. Po několikaletém úsilí se také na konci roku podařilo převést budovu hvězdárny i s přilehlým areálem do majetku Královéhradeckého kraje, což představuje jeden ze základních předpokladů pro budoucí rozvoj instituce

„Naší snahou je, aby Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové byla místem, ve kterém návštěvníci ze širokého okolí naleznou příležitost ke vzdělávání, poučení, zamyšlení, pohledu na svět v jiných souvislostech, či jen k příjemně stráveným chvílím volna. Pokračování v dosavadní spolupráci, podpoře a přístupu ze strany zřizovatele, který vnímá význam našeho zařízení pro Královéhradecký kraj, je pro další práci a rozvoj instituce zásadní. Stejně tak, jako práce zaměstnanců naší organizace. Zřizovateli i jim děkuji,“ řekl staronový ředitel hradecké hvězdárny Miroslav Krejčí. 

Vedení hvězdárny plánuje v následujících letech především i nadále naplno využívat špičkový projekční systém digitálního planetária k realizaci kulturně-vzdělávacích programů, určených pro širokou veřejnost i školní mládež. Obsah budou pracovníci pravidelně aktualizovat, aby do něj zahrnuli nejnovější výsledky a pokroky vědy a výzkumu v astronomii a kosmonautice. Vážní zájemci o astronomii a kosmonautiku z řad žáků a studentů základních a středních škol se budou moci systematicky vzdělávat v astronomickém kroužku. 

„Postupně budeme modernizovat specializované přístrojové vybavení hvězdárny, abychom mohli našim návštěvníkům nabídnout kvalitní pozorování zajímavých objektů denní i noční oblohy a významných astronomických i jiných pozorovatelných jevů. V souvislosti s bezúplatným převodem budovy hvězdárny a pozemků areálu do majetku Královéhradeckého kraje začneme ve spolupráci se zřizovatelem pracovat na její celkové revitalizaci. Její technologické a přístrojové vybavení sloužící veřejnosti již přes 60 let je potřeba postupně modernizovat. Chystáme rovněž zásadní rekonstrukci pozorovacího domku,“ dodal Miroslav Krejčí. 

Za uplynulé pětileté období se vedení hradecké hvězdárny podařilo výrazně zvýšit počet návštěvníků. Díky novým pořadům využívajících možnosti digitálního planetária narostl počet žáků a studentů, kteří hradeckou hvězdárnu navštívili. V roce 2014 navštívilo programy pro školy 11 901 žáků a studentů, v roce 2018 bylo na programech pro školy 18 121 žáků a studentů.

Atraktivita nového moderního zařízení se projevila i v celkovém počtu návštěvníků. V roce 2014 to bylo 31 739 návštěvníků a v roce 2018 celkem 46 139 návštěvníků, přičemž 29 799 z nich zhlédlo některý z programů v digitálním planetáriu. Za pět let hvězdárnu navštívilo celkem 237 391 návštěvníků.

Foto: Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu