Reklama

Dětská léčebna Vesna oslavila 40 let

Setkání pamětníků, komentované prohlídky a ukázky procedur, ale také zábava a koncerty. Tak vypadala oslava 40 let existence největší a nejznámější dětské léčebny v České republice, léčebny Vesna. Slavnost se konala v pátek 17. září.

Reklama

Sezvat se podařilo stovky lidí, kteří jsou s Vesnou už dlouhé roky neodmyslitelně spjatí. Exkurze je zavedly do cvičeben a rehabilitačních místností, v některých se odehrávaly ukázky procedur. V ubytovací části Vesny byl k vidění typický dětský pokoj splňující ty nejvyšší nároky na kvalitu a komfort.

Před Vesnou se odehrával bohatý doprovodný program. Došlo k oficiálnímu křtu pamětní desky a lázeňské budovy. Z pódia hráli a zpívali youtuberka Dominika Elischerová alias Mína a pouliční umělec Thom Artway. Děti zpívaly, tančily a soutěžily u zábavního stánku. Nový maskot Vesny skřítek Janíček rozdával čokolády a vodu z pramene agentury Vosa. Od Vesny k lanovce a zpět jezdil lázeňský vláček. Hasiči a strážníci předváděli služební výstroj a techniku.

„Oslava byla připravená hlavně pro lidi z Vesny, její zaměstnance a partnery. Jsem rád, že si to všichni užili,“ uvedla Martin Voženílek, ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně, pod které Vesna patří.

Významným okamžikem bylo vložení vzkazu budoucím generacím do speciální časové schránky a její umístění pod pamětní desku před hlavním vchodem do léčebny. Obsahem byly například kresby dětských pacientů, seznamy zaměstnanců Vesny a další lázeňské dokumenty, včetně připomínky současné covidové doby.

Vesna se specializuje na dětské klienty s onemocněním pohybového aparátu, dýchacího ústrojí a klienty s nervovým onemocněním. Světovou proslulost získala léčbou následků dětské mozkové obrny. Šestipatrový dům má kapacitu 330 lůžek.

Lázně se v posledních letech pustily do částečné modernizace léčebny. Za téměř 98 milionů korun dostala zcela novou tvář dvě patra ze šesti. „Snažili jsme se vyhovět současným požadavkům. Co tady bylo vybudováno před čtyřiceti lety, už prostě přestalo vyhovovat,“ upozornil primář Vesny Jan Podojil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu