Reklama

Krajské volby 2020: V Pardubickém kraji se rýsuje staronová vláda

východní Čechy – Volby poznamenané koronasvirem skončily. I přes hrozbu všudypřítomné nákazy si v obou krajích k urnám našlo cestu lehce přes 40 % oprávněných voličů. Ti si vybrali nové zastupitele a na Královéhradecku, Trutnovsku a Rychnovsku také zvolili dvojice senátorů, kteří budou ve druhém kole usilovat o místo v horní komoře parlamentu. V Pardubickém kraji zvítězilo hnutí ANO, ale zřejmě se do vedení kraje nedostane. V Královéhradeckém kraji, kde budou jednání složitější, zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši s lídrem Martinem Červíčkem.

Reklama

V Královéhradeckém kraji jako jednom z mála nezvítězilo hnutí ANO 2011. Se ziskem 23,53 zvítězila koalice ODS, STAN a Východočechů s lídrem Martinem Červíčkem. Druhé bylo hnutí ANO 2011 s Jaromírem Dědečkem. Na třetí příčku se dostali Piráti s Pavlem Bulíčkem. Stávající hejtman Jiří Štěpán a jeho koalice Spolu pro kraj obsadila čtvrté místo se ziskem 8,88 %. O podobě nové vlády nad krajem se už vedou jednání.

Naopak pomalu jasno je krátce po vyhlášení výsledků v Pardubickém kraji. Vyhrálo hnutí ANO s lídrem Martinem Kolovratníkem, které získalo 19,61 % hlasů. Do vedení kraje se ale pravděpodobně nedostane, protože o pokračování už jedná stávající koalice, která dá dohromady dostatečný počet mandátů (3PK, ODS+TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj, STAN). Druhé místo obsadilo hnutí 3PK s lídrem a stávajícím hejtmanem Martinem Netolickým (14,76 %). Druhé místo bere koalice ODS+TOP 09 s lídrem Michalem Kortyšem (14,1 %). Bronz si uzmula Koalice pro Pardubický kraj a Roman Línek (13,41 %). V opozici skončí pravděpodobně i Piráti a Daniel Lebduška (12,68 % hlasů).

Foto: TV V1 a volby.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu