Reklama

DEN DOPRAVY ČR se uskuteční koronaviru navzdory

  • 19. května 2020,
  • 13:54,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Vládní opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru zastavila většinu hromadných akcí. Přestože bylo v ohrožení také konání DNE DOPRAVY ČR, nakonec se osmý ročník tohoto národního dopravního projektu uskuteční. Jen trochu netradičně.

Reklama

DEN DOPRAVY ČR připomíná památku těch, kteří se zasloužili o rozvoj tohoto odvětví. Je to především pardubický rodák Ing. Jan Kašpar, jehož hrobku nechala před několika lety zrekonstruovat Společnost Jana Kašpara. Nezapomíná se ale ani na Kašparova bratrance Eugena Čiháka nebo známého mecenáše barona Artura Krause. DEN DOPRAVY ČR připomíná společně s nimi i projektanta železnice Jana Pernera a u pamětní desky Zmizelých Pardubáků uctívá i ty, jejichž místo posledního odpočinku bylo na pardubickém hřbitově nenávratně ztraceno. 

Letos se DEN DOPRAVY ČR 20. května uskuteční s nutností dodržet hygienická nařízení, proto se k pietnímu aktu sejde pouze uzavřená společnost. Ostatní se na pardubický hřbitov dostanou alespoň virtuálně prostřednictvím živého vysílání Východočeské televize V1 na facebooku.

Slavnostní akt obvykle zahajuje přelet letadel nad hrobkou slavného aviatika. Nejinak tomu bude i letos. O přelet nad místem posledního odpočinku Jana Kašpara se postará pilot Martin Štěpánek v letadle Φnix. Ten už o týden dřív, v den 109. výročí, zopakoval s letadlem poháněným výhradně elektřinou, slavný přelet Jana Kašpara z Pardubic do Prahy. Vzdal tak hold nejenom prvnímu Čechovi, který se vznesl na stroji těžším než vzduch, ale také v březnu zesnulému spoluzakladateli Aviatické pouti Jaroslavu Jandovi. 

Tím ale rozhodně DEN DOPRAVY ČR neskončí. Připojí se k němu pardubické Knihkupectví Mozaika, které připravilo výstavu o Janu Kašparovi. Tu veřejnost najde v hale vlakového nádraží, kde knihkupectví sídlí. Společně s uvolněním vládních opatření a otevřením restaurací a barů si v Pardubicích památku zakladatelů dopravy připomeneme i Aviatickým menu a Drinkem Jana Kašpara.

Popularizaci významných dopravních výročí přispěje také Východočeská televize V1. Ta se ve svém vysílání tématu bude věnovat už v DEN DOPRAVY ČR a také během víkendu (30. a 31. května), kdy se měla uskutečnit jubilejní třicátá Aviatická pouť. Tu připomene podcastovými rozhovory se zajímavými osobnostmi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu