Reklama

Pardubičtí cestáři ovládli národní šampionát

  • 15. září 2019,
  • 16:47,
  • Pardubice,
  • PR článek

Pardubice – V pořadí 2. ročník Mistrovství České republiky v jízdě zručnosti profesionálních řidičů posypových vozů, neboli CESTÁŘSKÉ RODEO, má své vítěze. Národní šampionát v Pardubicích ovládli zaměstnanci Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Všichni tři reprezentanti Pardubického kraje se vešli do první pětky, dva z nich tak získali i nominaci na šampionát zemí V4.

Reklama

Jízdy zručnosti s posypovým vozem a sněhovou radlicí mají svou tradici ve skandinávských zemích a v USA. V České republice se soutěže nejdéle konají na Vysočině a v Jihomoravském kraji, vloni České Budějovice hostily vůbec první národní šampionát v České republice. Soutěže se konají v rámci příprav na zimní údržbu, proto překážky simulují reálné situace, se kterými se mohou řidiči potkat v praxi. Na řidiče čekala speciálně připravená trať dlouhá cca 450 metrů s jedenácti překážkami. O vítězi rozhodoval výsledný čas dvou soutěžních kol a součet trestných vteřin za chyby na překážkách.

Na Mistrovství ČR v Cestářském rodeu kraje vyslaly devatenáct závodníků. Z Pardubického kraje se na nedávném krajském kole nominovala trojice řidičů Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Na národním šampionátu se všichni umístili do pátého místa. Právě tuto příčku vybojoval Pavel Navrátil z cestmistrovství v Poličce, na druhém místě se umístil Tomáš Michalec z cestmistrovství v Holicích. Mistrem České republiky pro rok 2019 je i vítěz krajského kola Milan Rybenský reprezentující cestmistrovství Pardubice. „Trať jsem netrénoval, jen co jsem jezdil při našem regionálním kole. Nejtěžší je asi projet zatáčkou vyznačenou patníky. Byl to vydařený den, byli tu kvalitní závodníci, a tak teď už budeme doufat, že to vyjde i příště,“ zhodnotil soutěž Milan Rybenský. 

První tři závodníci z Mistrovství ČR postupují do mezinárodního šampionátu zemí V4. Řidiče Správy a údržby silnic Pardubického kraje tam doprovodí Karel Konečný ze Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje, který v celkovém pořadí obsadil třetí místo. Šampionát zemí V4 se uskuteční v říjnu v Polsku a Česká republika tam bude obhajovat vítězství. Kromě celkového pořadí pořadatelé vyhlásili také speciální cenu Mistr volantu, kterou si z Pardubic odvezl Josef Kořínek ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje za jízdu s nejméně trestnými vteřinami. 

„Považuji tuto soutěž za vydařenou, podobně jako před pár dny naše regionální kolo. Moje poděkování patří organizátorům, rozhodčím, závodníkům i rodinám všech, kteří se na soutěži podíleli, kteří jí věnovali čas a vtiskli punc důstojné události. Budeme teď držet palce, aby našim vítězům dařilo i na mezinárodní úrovni,“ řekl Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje. 

Pořadateli soutěže jsou Česká silniční společnost, Správa a údržba silnic Pardubického kraje a Pardubický kraj, který na mistrovství zastupoval předseda kontrolního výboru Krajského úřadu Pardubického kraje Miloš Akerman. „Přeji řidičům štěstí při závodech a také hodně kilometrů bez nehod. I dnešní závody ukázaly, že jsou skutečnými profesionály,“ dodal Akerman.

Foto: archiv

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu