Reklama

Vakcín budou miliony. Pardubický kraj přidá očkovací místa

  • 2. února 2021,
  • 14:32,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj vytvoří další očkovací centra ve svých zařízeních následné péče a také v obcích s rozšířenou působností. Hejtmanství to oznámilo po dnešním jednání s představiteli vlády. Ti deklarovali, že ve druhém čtvrtletí dorazí do Česka přes osm milionů vakcín.

Reklama

Dnes nám bylo sděleno, že ve druhém čtvrtletí by mělo do České republiky dorazit 8,4 milionu vakcín, což by mělo znamenat cílovou kapacitu 100 tisíc očkovaných denně. Budeme chtít proto vytvořit očkovací centra také v našich nemocnicích následné péče, kde je k dispozici i tolik potřebný zdravotnický personál a budeme se snažit vytipovat i vhodná školská zařízení v majetku kraje,“ řekl hejtman Martin Netolický. Kraj zřizuje Nemocnici následné péče v Moravské Třebové, Vysokomýtskou nemocnici, LDN Rybitví, Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí a odborné léčebné ústavy v Jevíčku a v Žamberku.

Podle ministerstva zdravotnictví dojde ke zkrácení povinné čekací doby po očkování z 30 na 15 minut. „Vzhledem k tomu, že se neprojevily žádné významné kontraindikace po očkování, bude možné tímto urychlit průchod očkovacím centrem. Zároveň budeme chtít ve stávajících centrech prodloužit pracovní dobu z 8 až na 12 hodin, a kde to bude možné, posílit počet týmů," doplnila náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková. 

Zároveň dodala, že vláda zatím nepočítá se zapojením praktických lékařů v jejich ordinacích. Mají naopak pomáhat v očkovacích centrech. „Po praktické stránce se mi toto řešení nezdá příliš vhodné, raději bych viděla přípravu decentralizace očkování, aby bylo dostupné většímu počtu osob v blízkosti jejich bydliště, ale samozřejmě akceptuji rozhodnutí členů vlády, kteří mají za očkovací strategii zodpovědnost. Je však možné, že po pátečním jednání ministerstva zdravotnictví a Sdružení praktických lékařů dojde k posunu i v této oblasti.“ sdělila Matoušková.

V očkovacích centrech budou pomáhat i policisté, což potvrdil jejich prezident Jan Švejdar. „Jsem rád, že stejně jako v případě pomoci krajským hygienickým stanicím v případě trasování, budeme moci využít policisty jako administrativní sílu do našich center. To pomůže navýšit kapacity a zároveň uvolnit ruce našim nemocnicím,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu