Reklama

Chovatel končí po opakovaných útocích vlků

Božanov – V centru obce Božanov na Náchodsku došlo v průběhu noci z úterý na středu k opakovanému útoku vlků na ovce. Chovateli Vlastimilu Vejrostovi vlci zadávili poslední tři ovce, které zbývaly z celého původního stáda. Útoky se opakovaly v průběhu posledního půl roku několikrát. Pastvina, kde byly ovce chovány, se nachází jen několik desítek metrů od domu v centru obce.

Reklama

„Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,” uvádí Vlastimír Vejrosta chovatel z Božanova na Broumovsku.

V regionu se pan Vejrosta řadí mezi mnoho dalších chovatelů, kteří mají s vlky stejnou zkušenost. Vlci tak velmi výrazně ovlivňují chov a následný stav krajiny na Broumovsku.

„V tomto případě po útoku vlků končí chovatel, který se chovem a údržbou krajiny pomocí pastevectví zabýval po desítky let. Co se stane, až jej budou následovat další chovatelé a pastevci? Kdo se bude o naši krajinu starat, kdo ji bude udržovat?” ptá se Karel Rejchrt, starosta obce Božanov.

Ohrožení vlkem jsou všichni chovatelé hospodářských zvířat, protože tento vrcholový predátor zdaleka neútočí pouze na ovce. Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé pouze na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí. Celkově je za první polovinu letošního roku evidováno více útoků než za celý loňský rok. Aktuální výše škod přesahuje dle informací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje částku 1,4 milionu korun. Útoky vlků na hospodářská zvířata jsou nejčastěji v jarních a podzimních měsících, a proto lze očekávat, že počet stržených zvířat bude letos rekordní.

Broumovsko je známo jako nádherný kus přírody udržovaný lidmi. Současná situace je pro pastevce velmi obtížná a v zájmu nás všech musí být to, aby Broumovsko nebylo jen turistickým skanzenem, ale dobrým místem pro život, říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Několik hodin po útoku vlků jsme společně s chovatelem mapovali stav pastevního areálu. Uzavřený pastevní areál byl zabezpečen funkčním elektrickým ohradníkem s několika dráty. I přes ochranu elektrickým proudem, bylo toto opatření vlky překonáno, zmiňuje Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

Jedná se o opakovaný útok v bezprostřední blízkosti lidského obydlí. V Božanově útočili vlci doslova uprostřed vesnice. Nejblíže zabitá ovce se nacházela jen třicet metrů od domu. Způsoby a četnost útoků vlků na hospodářská zvířata se výrazně vymykají oproti jiným regionům v ČR, doplňuje Lubomír Hajný, tiskový mluvčí Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

Zdroj a foto: LDVI

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu