Reklama

Sběrateli hrozí za roháče až 3 roky vězení

Hradecko – Až tři roky za mřížemi hrozí 61letému entomologovi z Královéhradecka. Ve své sbírce, která podle policie patří mezi největší v Evropě, měl bez povolení i chráněné kousky.

Reklama

Unikátní sbírka, kterou vášnivý entomolog dával dohromady celý život, čítá 280 tisíc brouků. Některé kusy nabízel přes internetový portál k prodeji. Mezi nimi ale byli i chránění živočichové. 

„Přestože nevlastnil žádné zákonné povolení ani k držení těchto živočichů, nabízel brouky chráněné podle zákona o ochraně přírody a krajiny spadající do kategorií kriticky ohrožených, silně ohrožených a ohrožených zvláště chráněných druhů,” uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. 

Česká inspekce životního prostředí odhalila ve sbírce více jak 600 chráněných brouků spadající do výše uvedených kategorií ochrany a také dva preparované exempláře roháčů dynastes satanas. Tento druh chrání mezinárodní úmluva CITES.

„Přestože některé chráněné brouky dostal, zdědil, případně je sbíral jako dokladový materiál související s průzkumem nějaké lokality, hrozí muži až tříleté vězení,” dodala mluvčí. Entomolog byl obviněn z přečinu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Foto: Policie ČR/KŘP Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu