Reklama

Koronavirus: jen do práce, do obchodů a domů!

Počet nakažených lidí novým typem koronaviru přesáhl dvě stovky a nadále stoupá, a proto vláda přistoupila k dalším restriktivním opatřením, která mají šíření nákazy co nejvíce zamezit. Nově od pondělí 16. března platí zákaz vycházení vyjma nezbytných cest.

Reklama
  1. Od půlnoci z neděle 15. na pondělí 16. března vchází v platnost zákaz vycházení obyvatel na území ČR. Výjimku tvoří cesty do práce, do obchodu (potraviny, hygiena, léky a krmivo pro psy), k lékaři a kvůli péči o blízké. Vláda také doporučuje omezit kontakt s dalšími lidmi a na veřejnosti dodržovat odstup minimálně dva metry. 
  2. Ve čtvrtek 12. března byl v České republice na 30 dní vyhlášen nouzový stav.
  3. Zavřeny jsou takřka všechny obchody, výjimku tvoří prodejny potravin, lékárny, drogérie, čerpací stanice a některé další. 
  4. Občané ČR a cizinci s přechodným nebo trvalým pobytem (nad 90 dní) nesmějí vycestovat za hranice země. Výjimka se týká těch, kteří v příhraničí pracují, a také například řidičů kamionů a strojvedoucích ve vlacích. Kamiony mohou nově jezdit i v neděli.
  5. Hranice jsou uzavřené pro  všechny cizince, kteří by chtěli přicestovat co ČR. Opatření se netýká těch, kteří mají povolení k pobytu nad 90 dní. 
  6. Zakázány jsou návštěvy ve všech věznicích. Pro vězně je upraven režim tak, aby mohli například častěji volat s příbuznými. 
  7. Občané musejí být ohleduplní vůči svému okolí. Šíření koronaviru může být trestným činem, nově byl zařazen na seznam nakažlivých nemocí. 
  8. Je nařízena povinná karanténa pro všechny, kteří se vrátí z některé z 15 rizikových zemí (Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie a Rakousko).
  9. Alespoň jednu pozitivní věc přinesla nákaza živnostníkům. Termín pro podání daňového přiznání se pro fyzické osoby posunul až na 1. červenec, přičemž nebude nutné prokazovat jakýkoliv vliv současné krizové situace.
  10. Zcela uzavřeny jsou všechny základní, střední, vyšší odborné, umělecké i vysoké školy, odborná učiliště i univerzity. V některých městech jako například v Pardubicích jsou uzavřeny i školky.
  11. Linkové autobusy v Pardubickém i Královéhradeckém kraji jezdí v prázdninovém režimu, zároveň jsou zpřísněna hygienická opatření. Ve vozech městské hromadné dopravy se omezuje kontakt cestujících s řidičem. Není možné nastupovat předními dveřmi ani si u šoféra zakoupit jízdenku. 

Foto: ilustrační 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu