Reklama

Z 868 mostů v Královéhradeckém kraji jsou v havarijním stavu dva

Královéhradecký kraj – Z 868 mostů ve vlastnictví Královéhradeckého kraje je 735 ve stavu I-IV, ve špatném stavu je stovka mostů, ve velmi špatném 31 a v havarijním jsou dva mosty. Jedná se o most na silnici číslo III/2868 v obci Železnice na Jičínsku a most nacházející se na silnici číslo III/3173 v obci Čermná nad Orlicí v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Reklama

„Na rekonstrukce mostů ve svém vlastnictví nyní kraj vynakládá v průměru 64 milionů korun ročně. Vzhledem k aktuálnímu stavu některých z nich a dlouhodobé prognóze jsou ale i tyto prostředky do budoucna nedostatečné a bude potřeba je dále navyšovat,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

V roce 2019 Královéhradecký kraj za téměř 40 milionů korun opravil mosty v Myštěvsi, Smiřicích, Jetřichově, Jičíněvsi, Říčkách v Orlických horách, Novém Městě nad Metují a na Černé Skále. Z roku 2018 do loňska přecházela trojice mostů, jejichž stavby vyšly celkem na necelých 90 milionů korun. Jednalo o svinarský most v Hradci Králové a dva mosty v Pamětníku. Do letoška přechází rekonstrukce mostu v Říčkách a letos začíná dalších pět staveb v hodnotě téměř 80 milionů korun.

V minulém roce provedl Královéhradecký kraj 186 hlavních a šest mimořádných mostních prohlídek. Zjistilo se při nich, že u devíti mostů je nutné vypracovat statický propočet zatížitelnosti, u stejného počtu mostů je nutné provést diagnostický průzkum a je třeba vypracovat projektovou dokumentaci pro rekonstrukce nebo opravy 58 mostů.

V roce 2019 se diagnostický průzkum dělal u mostů v Lázních Bělohradě, Miletíně, Velké Úpě, Peci pod Sněžkou, Třebechovicích pod Orebem, Havlovicích, Libňatově, Jedlové, Nechanicích, Metličanech, Smidarech, Lhotě, Adršpachu, Ratibořicích, Rybné nad Zdobnicí a Hlušicích. Na mosty v Kounově a Albrechticích se vedle diagnostiky dělal i statický výpočet zatížitelnosti. Výsledkem průzkumů je příprava investičních akcí na mostech v Ratibořicích, Libňatově, Jedlové a Lhotě. V Nechanicích se příprava stavby uspíšila.

„Na stavební a nestavební údržbu mostů šlo loni 25 milionů korun, což je podstatně více než v minulých letech. Letos počítáme s obdobnou částkou,“ dodává náměstek Martin Červíček.

Na mostě 305-003 v Albrechticích nad Orlicí se omezil vjezd vozidel o hmotnosti vyšší než šest tun na nápravu. Kraj intenzivně jedná, aby zde rekonstrukce mohla začít co nejdříve a snaží se zajistit poslední pozemek, který ke stavbě potřebuje.

Foto: archív

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu