Reklama

Jak se to dělá

Maso 1,2 kg jehněčí kýty s kostí, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 40 ml olivového oleje, otrhané lístky ze snítky tymiánu, 10 stroužků česneku, 100 g mrkve, na větší kostky, 100 g celeru, na větší kostky, 50 g rajčat, na větší kostky, 20 g hladké mouky, 400 ml masového vývaru Na nádivku 300 g toustového chleba, na kostky, 100 ml mléka (nemusíte spotřebovat), 3 vejce, oddělené žloutky a bílky, 50 g másla, rozpuštěného, 50 g nasekaných bylinek – petrželka, pažitka, kerblík, tymián, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, rostlinný olej na vymazání a strouhanka na vysypání formy Na špenát 550 g čerstvého špenátu, 2 lžíce slunečnicového oleje, 8 stroužků česneku, na plátky, 60 g cibule, nadrobno, mořská sůl a bílý pepř, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky na jíšku 1 Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet. 2 Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl. 3 Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem. 4 Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova. 5 Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.


Velikonoční speciál - jehněčí kýta s bylinkovou nádivkou a smetanovým špenátem

Reklama

Mohlo by Vás také zajímat

Reklama
Zavřít reklamu