Reklama

Záchranná akce v Cholenicích: Tři minuty strachu, popsal účastník

Cholenice – Včera jsme vás informovali o záchranné akci v Cholenicích, kde život šestašedesátiletého muže, který náhle zkolaboval, zachránili policisté s defibrilátorem. Neméně důležitý byl okamžitý zásah dvou svědků, kteří muže před příjezdem policistů udrželi při životě za pomoci nepřímé srdeční masáže. Tři minuty strachu popsal Filip Štůsek, který resuscitaci s přispěním operátorky tísňové linky prováděl.

Reklama

Drama se odehrálo minulé úterý v obci Cholenice, která leží přibližně 14 kilometrů jihozápadně od Jičína, kolem půl deváté hodiny ráno. V tu chvíli jel devětadvacetiletý Filip Štůsek z Běchar do Cholenic, kde má chatu, když najednou zahlédl u silnice ležícího muže.


PSALI JSME: Policisté z Kopidlna zachránili lidský život. Pomohl defibrilátor


„Hned jsem zastavil a doběhl k pánovi, který musel spadnout před chvíli, protože mu začala z hlavy vytékat krev. Zjistil jsem, že jde o souseda, který bydlí dva baráky ode mě, tím to bylo ještě horší,” vypráví Filip Štůsek. V kritické chvíli naštěstí zachoval chladnou hlavu a začal jednat. „Dal jsem pána do stabilizované polohy a zakřičel na pana Pekárka, který bydlí přímo naproti tomu místu, ať zavolá sanitku.”

V záchraně mužům pomáhala operátorka na tísňové lince, ale stav zraněného se zhoršoval, dokonce upadl do bezvědomí. „Bohužel pán přestal dýchat, ale díky přesné asistenci operátorky se mi povedla masáž srdce, kterou jsem prováděl do příjezdu policie. Byly to asi tři minuty nepředstavitelného strachu,” pokračuje Štůsek.

Těchto 180 vteřin bylo pro záchranu života klíčových. Na místo pak dorazila policejní hlídka z Kopidlna, kterou zalarmovala operátorka tísňové linky zdravotnické záchranné služby. „Naštěstí policista přesně věděl, co má dělat. Připnul pána na defibrilátor, ten nás vyzval k ústupu a vyslal dva šoky, které srdce nahodily,” popisuje Filip Štůsek.

Záchranná akce měla naštěstí dobrý konec, a to díky pohotovému zásahu svědků, odborné pomoci operátorky tísňové linky a také zásluhou profesionální práce policie. Důležité bylo, že hlídka u sebe ve služebním voze neustále vozí automatický externí defibrilátor (AED).

Sám zachránce se rozhodl zveřejnit příběh i z osobních důvodů. V minulosti si odseděl 24 měsíců ve vězení a problémová pověst ho provází dodnes. „Chtěl bych, aby každý viděl, ze i člověk, který udělal někdy chybu, je stejný jako ostatní. A jen proto, že nosí tetování, nemusí být špatný,” dodává Štůsek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu