Reklama

Policisté z Kopidlna zachránili lidský život. Pomohl defibrilátor

Cholenice – Policisté z obvodního oddělení v Kopidlně minulý týden zachránili život šestašedesátiletému muži, který v Cholenicích náhle zkolaboval a upadl do bezvědomí. Důležité bylo, že ještě před příjezdem policie prováděli přítomní svědci nepřímou srdeční masáž a také fakt, že policejní hlídka měla ve vozidle defibrilátor.

Reklama

Dramatická záchrana života se odehrála v obci Cholenice, která leží přibližně 14 kilometrů od Jičína, v úterý 4. září kolem půl deváté ráno. Na místní silnici zkolaboval šestašedesátiletý muž. Na místo na základě hlášení od dispečinku zdravotnické záchranné služby vyrazila dvoučlenná hlídka z Kopidlna.


PSALI JSME: Záchranná akce v Cholenicích: Tři minuty strachu, popsal účastník


„Jeden z policistů u pacienta zahájil nepřímou masáž srdce a druhý aktivoval defibrilátor. Ten po vyhodnocení srdeční činnosti provedl dva výboje. Tím se podařilo obnovit životní funkce a policisté následně muže předali zdravotní záchranné službě,” uvedl tiskový mluvčí policie Aleš Brendl

Velkou zásluhu na úspěšné resuscitaci měli dva muži, kteří před příjezdem policie prováděli nepřímou srdeční masáž. „Bohužel pán přestal dýchat a začal boj o život. Naštěstí díky přesné asistenci operátorky se mi povedla masáž srdce, kterou jsem musel provádět do příjezdu policie, byly to přibližně tři minuty nepředstavitelného strachu," řekl Filip Štůsek, jeden ze zachránců.

Důležité také bylo, že policejní hlídka měla ve služebním voze k dispozici automatický externí defibrilátor (AED). „Jedná se o život zachraňující přístroj nezbytný pro obnovu srdeční činnosti. Pokud je postižené osobě poskytnuta okamžitá pomoc, nemusí mít náhlá zástava krevního oběhu smrtelné následky,” upozorňuje Brendl.

V některých lokalitách se policisté dostanou k člověku, kterému selhává srdeční činnost, dříve než profesionální zdravotníci. „Zde je na místě vyzdvihnout práci policistů, kteří významnou měrou přispěli k záchraně lidského života,” podotkl tiskový mluvčí.

Foto: Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu