Reklama

Pardubicko navštívili cestáři z partnerského Prešovského kraje

  • 20. července 2023,
  • 14:29

Už více než dvě desetiletí trvá partnerství mezi Pardubickým krajem a slovenským Prešovským samosprávným krajem. S druhým největším a zároveň nejlidnatějším regionem Slovenska spolupracuje pardubické hejtmanství už od října roku 2002. Součástí tohoto vztahu jsou vedle vzájemné pomoci i pravidelné návštěvy. Na začátku léta tak do Pardubic dorazili na pozvání Správy a údržby silnic Pardubického kraje prešovští silničáři.

Reklama

Díky společné historii našich zemí řeší oba partnerské regiony podobné problémy. „Myslím, že taková setkání jsou silničářům ku prospěchu. Mohou si při nich vyměňovat své zkušenosti. Tato praxe funguje už velmi dlouho, byla v běhu, už když jsem přišel do funkce. Domnívám se, že spolupráce dvou organizací se stejným statutem je správná. Jejich představitelé si rozhodně mají co říct,“ konstatuje první náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

PARTNERSTVÍ? SPÍŠ PŘÁTELSTVÍ

Partnerství mezi regiony? Slovenští silničáři, kteří přijeli na zatím poslední návštěvu na východ Čech, spíš používají termín přátelství. „Velmi si toho přátelství vážíme a jsme vděční třeba za pomoc v době, kdy u nás byly povodně,“ říká Milan Cocuľa, ředitel pro oblast Svidník ze Správy a údržby ciest Prešovského samosprávného kraje. „Naše vzájemné návštěvy jsou takové, jak to u dobrých přátel chodí. Vyměňujeme si odborné zkušenosti, dokážeme si poradit, pomoct s problémy. Zajímá nás celý systém. Personální práce, odměňování, technika… V našem kraji máme Tatry, tedy malé velehory, takže máme o co se podělit v rámci zimní údržby, naopak můžeme čerpat zkušenosti z letní údržby tady.

Jde o setkání po nezvykle dlouhé době, covid a následně válka na Ukrajině naše osobní setkávání poněkud zkomplikovaly,“ popisuje hostitel, tedy ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, který slovenské hosty v rámci společenského setkání vzal mimo jiné do nově otevřené krajské Gočárovy galerie nebo na dostihy. A co je pro něj inspirativní? „Prešovský samosprávný kraj je v otázce silničního hospodářství na Slovensku špička, do naprosto nevídaných rozměrů se jim povedlo rozvinout přeshraniční spolupráci, naše výměna zkušeností se tak točí kolem projektů Evropské unie, kolem stavění silnic a o technologiích.

SLOVÁKY ZAJÍMALY TECHNOLOGICKÉ NOVINKY

Kompliment o špičce na Slovensku obratem vrací druhý z oblastních ředitelů Michal Švábik, který řídí oblast Vranov nad Topľou. Silničáře z Pardubického kraje vnímá jako jedny z nejlepších v České republice. „Technologie se v našem oboru neustále vyvíjejí a jsou to právě ony, které nás posouvají dopředu. A právě technologické novinky, které jsou tady u vás v Čechách, a my je nemáme, nás při výměně zkušeností zajímají nejvíce,“ konstatuje Švábik. Vedle těch pozitivních témat samozřejmě při návštěvách dochází i k diskuzi nad vážnými problémy, se kterými se cestáři z obou zemí musí vypořádat. „Zrovna teď je to počasí a průtrž mračen u nás, kvůli které mi neustále zvoní telefon,“ navazuje s aktuální komplikací Michal Švábik. „Vrásky nám dělá měnící se klima. To vytváří tlak na to, aby skutečně v bezvadném stavu byly i příkopy, propustky a mosty, aby nám výkyvy počasí nedělalo zbytečné problémy.

Co se naopak podle Švábika výrazně zlepšilo, to je někdejší nedostatek finančních prostředků. Jak dodal, změna k lepšímu umožnila právě nákup moderních technologií, zároveň pomohla v personální oblasti, a to dokonce tak, že práce silničáře je atraktivní i pro mladou generaci.

MOST SPOLUPRÁCE

I přes problémy, které na dálku museli se svými kolegy bojujícími s živly řešit, si slovenští silničáři návštěvu v Pardubickém kraji užili. Ocenili při ní možnost osobního setkání a prodiskutování mnoha témat. „Máte tady velkou cestářskou osobnost v podobě Mirka Němce, o kterém jsem už v minulosti řekl, že je to takový pilíř naší vzájemné spolupráce. Dovolím si to rozšířit na to, že je to spíš most našeho přátelství, který spolupráci dlouhodobě drží. Pokud bych to měl říct prostřednictvím cestářské hantýrky, tak estées, tedy stavebně technický stav toho mostu je stále v té nejvyšší kvalitě. Klobouk dolů před ním,“ uzavřel ředitel Milan Cocuľa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu