Reklama

Dárců krve ubývá. V Trutnově získali 69 nových za jeden den

  • 8. října 2018,
  • 11:18,
  • Trutnov,
  • David Záruba

Trutnov – Není tajemstvím, že pravidelné dárcovství krve je v současné chvíli doménou zejména starších ročníků. Logicky tak dárců ubývá a nemocnice se mohou časem dostat do problémů. V Trutnově si podobně jako v dalších městech v republice pomohli náborovou akcí. A ta měla veliký úspěch.

Reklama

„Postupem času zaregistrovaných dárců ubývá. Řada z nich již nemůže krev darovat kvůli vysokému věku nebo ze zdravotních důvodů a noví přibývají poskrovnu,” říká Zdeňka Müllerová, vrchní laborantka Transfuzního a hematologického oddělení trutnovské nemocnice.

V Trutnově se tak rozhodli ve spolupráci s rádiem Evropa 2 a dalšími partnery podílet na náborové akci, která se s úspěchem uskutečnila už v jiných městech republiky. A skvělé výsledky přinesla i tentokrát. Na akci se zaregistrovalo 69 nových dárců. „Šestadvaceti osobám jsme krev přímo v ten den i odebrali a ostatní jsme si z kapacitních důvodů pozvali na jiné termíny,“ podotýká Müllerová.

Běžně oddělení zaznamenává zhruba jen 15 prvodárců za měsíc, přičemž v současné chvíli má nemocnice v registru 2 800 dárců krve. „Tento úspěch nás přesvědčil, že akce tohoto typu mají reálný přínos a jednoznačně je budeme v budoucnu opakovat,” plánuje Zdeňka Müllerová.

Do minulého týdne držel rekord náborové akce s nejvyšším počtem prvodárců Hodonín, kde přišlo 41 osob.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu