Reklama

Trutnov zavedl tísňovou péči. Pomůže lidem v nesnázích

  • 3. října 2018,
  • 10:45,
  • Trutnov,
  • David Záruba

Trutnov – Trutnovská radnice zavádí projekt tzv. tísňová péče. Jejím posláním je pomáhat seniorům a osobám se zdravotním postižením, kteří žijí v domácím prostředí a náhle se dostanou do nesnází. Tísňová péče spočívá v tom, že uživatel má k dispozici tzv. SOS tlačítko, které v krizové situaci zmáčkne a přivolá si pomoc.

Reklama

Nabízíme zajištění rychlé pomoci v nenadálých krizových situacích, jako je například pád, nevolnost, kolaps či zhoršení zdravotního stavu,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Důležité je, že služba funguje nepřetržitě.

Pomoc si lidé v nesnázích přivolají pomocí tlačítka. „Po stisknutí SOS tlačítka dojde ke spojení s operátorem, který zorganizuje včasnou pomoc,“ říká Adamec. V méně závažných případech na místo vyjede pohotovostní pracovník tísňové péče. V případě například zdravotních obtíží může operátor přivolat složky integrovaného záchranného systému a informovat rodinné příslušníky.

Služba zároveň pomáhá i rodinným příslušníkům, kteří vždy nemají možnost svým blízkým pomoc ihned zajistit. V kombinaci s jinými terénními sociálními službami umožňuje klientům žít v domácím prostředí a oddaluje tak nutnost jejich umístění do pobytových služeb, např. do domova pro seniory. Město Trutnov bude na provoz přispívat od roku 2019 částkou 60 tisíc korun ročně.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu