Reklama

Houbařská sezona je zatím bídná. Kam jít pro ojedinělé kousky?

východní Čechy – Nezaprší a nezaprší. Sucho sužuje všechna místa republiky a výjimkou nejsou ani východní Čechy. Smutní jsou zejména milovníci houbaření, kteří se vracejí z lesů s prázdnými košíky, a na smaženici si zatím musí nechat zajít chuť.


Reklama

„Letos to na většině míst ve východních Čechách není žádná sláva. Je málo srážek, takže houby nejsou, a když už je najdeme, tak jsou hodně červivé,” říká mykoložka Tereza Tejklová.

Mykologové zaznamenali velké sucho například i předloni a situace byla hodně podobná. Vytrvalost a návštěva vlhčích míst ale přece jen může s trochou štěstí přinést úspěch.

„Třeba kozáci nebo křemenáče mohou růst i v sušším počasí, obzvlášť třeba kozák habrový se teď dá najít. Rostou i holubinky, když budeme mít štěstí, můžeme narazit i na hřiby smrkové, ale jsou většinou velmi červivé. Samozřejmě vyhledáváme nějaká vlhčí místa, jakou jsou lesy, parky okolí rybníků, tam bude ta šance přeci jen vyšší,” radí Tejklová.

Zapotřebí je především dlouhý vytrvalý déšť. Přívalové srážky většinou růst hub moc nepodpoří. Nápor houbařů by tedy mohl přijít až s vlhčím počasím.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu