Reklama

Jak na klíšťata? Takhle se jim zaručeně ubráníte!

K létu kromě vodních radovánek, opalování nebo grilování neodmyslitelně patří také klíšťata. Obezřetní bychom měli být i přes skutečnost, že je sucho, a klíšťatům se tolik nedaří. Při výletu do přírody je potřeba myslet také na zvířecí mazlíčky. Jak se tedy účinně bránit?


Reklama

Základem obrany proti klíšťatům je prevence. „To znamená používání repelentů před návštěvou přírody a používání vhodných oděvů nebo bot. Po návštěvě je určitě vhodné se prohlédnout,” radí lékař Jiří Zdražil.

Praktičtí lékaři také doporučují očkování. To samo o sobě sice před chycením klíštěte neuchrání, ale pomůže předejít nepříjemným zdravotním komplikacím. Klíště totiž může přenášet různá onemocnění jako lymskou boreliózu nebo klíšťovou meningoencefalitidu.

„Proti encefalitidě existuje účinné očkování, což bych určitě s čistým svědomím všem, co chodí do přírody, doporučil. Proti borelióze bohužel neexistuje očkování, takže tam je ta prevence skutečně na místě,” varuje Zdražil.

Pokud přeci jen nějaké klíště chytíme, je důležité ho umět správně vyndat. A právě o tomto postupu koluje spousta mýtů. „Princip je, že by se to klíště nemělo stlačit, nepoužívat žádné olejíčky nebo masti, protože to může způsobit přerušení klíštěte a vyvržení obsahu střev přímo do rány. Stačí na sucho vyviklat, žádné otáčení, potom postříkat ránu jodisolem a ránu pozorovat,” doporučuje.

Stejně tak bychom neměli zapomínat chránit svoje zvířecí mazlíčky, kterým hrozí stejné riziko jako lidem. „Klíště vykroutíte, vytáhnete a důležité je místo dezinfikovat,” upozorňuje veterinářka Ivana Hantschová.

Zejména u pejsků je dobré používat speciální antiparazitické spreje, které se jim aplikují přímo do srsti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu