Reklama

Venkovské prodejny nevymřou. Kraje do nich pumpují miliony

  • 27. března 2019,
  • 10:27,
  • Trutnov,
  • David Záruba

východní Čechy – Královéhradecký i Pardubický kraj usilují o to, aby na menších obcích nezanikaly prodejny potravin. Na jejich provoz proto posílají miliony korun. Prodejny kromě své běžné funkce plní i sociální úlohu, protože jsou přirozeně místem, kde se občané pravidelně setkávají.

Reklama

Pardubický kraj podporuje venkovské prodejny pravidelně od roku 2009. Tehdy rozdělil mezi 20 žádostí 454 tisíc korun. Částka i počet žádostí takřka každým rokem stoupají. V letošním roce se dostalo na 86 žádostí.

„Mezi ně rozdělíme rekordní částku 3,9 milionu korun, což představuje nárůst o 1,2 milionu korun. Chceme i tímto svým dílem přispět k tomu, že malé prodejny, které kromě zásobovací funkce plní i jistou sociální úlohu, nezmizí,” uvedl hejtman Martin Netolický.

Celkem Pardubický kraj za 11 let fungování této dotace podpořil 413 žádostí částkou ve výši 18,6 milionu korun.

Venkovské prodejny podporuje pět krajů v republice

Sousední Královéhradecký kraj původně počítal, že rozdělí mezi venkovské prodejny milion korun, ale hodnotící komise doporučila podpořit 57 žádostí částkou 2,3 milionu korun. Hejtmanství proto vyhlásilo druhé kolo, pro které vyčlenilo dalších 1,8 milionu korun.

„Podmínky zůstávají stejné jako v minulé výzvě a věřím, že k dosavadním úspěšným žadatelům se připojí desítky dalších,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

O dotaci může žádat obec s méně než tisícovkou obyvatel, případně i obec větší, ale pouze pro svou místní část, která má do tisíce obyvatel. Rozpětí dotace se pohybuje mezi 20 až 50 tisíci korun za podmínky stejně vysoké spoluúčasti obce.

„Tato částka napomůže zachování služby na venkově. Podporu je možné čerpat například na energie nebo na mzdy prodavaček,” upřesnil radní Pavel Hečko.

Kromě východočeských krajů mají podobný dotační program na podporu venkovských prodejen už jen tři další – Plzeňský, Jihomoravský a Vysočina. 

Foto: archív; Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu