Reklama

Dohoda se sedmi dopravci je na stole. Cuká se jen jeden

Královéhradecký kraj – Ve středu skončilo první kolo jednání o nových smluvních podmínkách na zajištění veřejné autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji. Hejtmanství jednalo se zástupci osmi dopravních firem, které mu k 31. března vypověděly smlouvy. Úspěch je zatím jen částečný. Druhé kolo jednání pokračuje v pondělí 25. února.

Reklama

„Se sedmi z nich jsme se dohodli. Osmý předložil požadavky, které nejsou pro kraj akceptovatelné, a proto se sejdeme v pondělí znovu a budeme v jednání pokračovat,” uvedl na Twitteru náměstek hejtmana Martin Červíček, který má dopravu v gesci. 

Dohodu se zatím nepodařilo uzavřít se společností BusLine, která provozuje linky u Jičína a Hořic. Dopravci, se kterými kraj vyjednal nové podmínky, potvrdili, že autobusové spoje v regionu od 1. dubna zajistí. Nové smlouvy bude schvalovat rada kraje.

Od smlouvy odstoupilo 8 z 11 dopravců

Královéhradecký kraj musel přistoupit na předčasné jednání o nových podmínkách kvůli tomu, že osm z jedenácti dopravců k 31. březnu 2019 odstoupilo od stávající smlouvy. Tyto společnosti zajišťují 97 % veřejné linkové dopravy v regionu.

Jmenovitě se jedná o firmy Arriva Východní Čechy, Audis Bus, BusLine KHK, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Krkonošská autobusová doprava Vrchlabí, P-transport a Trutnovská autobusová doprava.

„Od dopravců jsme si vyžádali podklady, díky kterým jsme s nimi mohli vést konkrétní jednání a hledat shodu v oprávněnosti předložených nabídek,“ podotkl náměstek Červíček.

Královéhradecký kraj ročně u autobusových dopravců objednává na 18,5 milionu kilometrů za více jak 366 milionů korun. Od roku 2020 by měly autobusy jezdit v rámci nových smluv s předpokladem platnosti na dobu deseti let, na kterou vedení kraje loni vypsalo veřejnou soutěž.

Foto: ilustrační; Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu