Reklama

Podvodník sliboval zisk až 25 procent. Vylákal z lidí 65 milionů

  • 3. prosince 2018,
  • 12:38,
  • Trutnov,
  • David Záruba

Trutnovsko – Pořádný lump se vyklubal z 52letého muže, který během devíti let vylákal z důvěřivých lidí částku přesahující 65 milionů korun. Jako úspěšný investor sliboval závratné zhodnocení úspor ve výši až 25 procent ročně, ale svěřené peníze investoval jen částečně a využíval je pro vlastní potřebu.

Reklama

Trestné činnosti se měl obviněný dvaapadesátiletý muž z Trutnovska dopouštět od ledna roku 2008 do ledna roku 2017. Trvalo tedy devět let, než spadla klec. Za tu dobu stihl důvěřivce okrást o více než 65 milionů korun. Podvedených osob je podle policie 41.

„Od různých osob na základě uzavřených smluv vylákal různě vysoké částky jako půjčky pod příslibem jejich zhodnocení prostřednictvím obchodování na akciových trzích. Od počátku věděl, že slibovanému zhodnocení ani vrácení jistin nebude schopen dostát,” uvedla tisková mluvčí policie Lenka Burýšková.

Podvodník před osobami vystupoval jako úspěšný investor na burzách nebo obchodník s cennými papíry a sliboval roční zhodnocení úspor od 7,5 do 25 procent. Aby zvýšil svoji věrohodnost, vystavoval poškozeným směnky a chlubil se rozsáhlým majetkem, kam patřila například dvě luxusní vozidla či stádo s daňky.

„Získané finanční prostředky investoval na burze pouze zčásti, částečně si je ponechal pro svoji potřebu nebo je použil na vyplacení dalších klientů. Zapůjčené prostředky v slibované výši nezhodnotil a jistiny nevrátil,” dodala Burýšková.

V průběhu prověřování případu policisté zjistili, že proti obviněnému je vedeno insolvenční řízení, ke kterému přihlásilo své pohledávky cca 40 věřitelů. Muž nepopírá způsobenou škodu, ale tvrdí, že nejednal s podvodnými úmysly. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu