Reklama

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo horké počasí

Horní Maršov – Hasiči v neděli od brzkého rána likvidovali rozsáhlý požár bývalého zámku v Horním Maršově na Trutnovsku. Práci hasičům komplikoval nejen silný kouř, ale v průběhu dne také velmi horké počasí. Požár se podařilo zlikvidovat po více než dvanácti hodinách.

Reklama

Požár likvidovalo celkem dvanáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Během provádění hasebních prací došlo k lehčímu zranění dvou hasičů a další hasič skončil v péči záchranářů kvůli celkovému vyčerpání. Celý zásah absolvovali hasiči v dýchací technice. Práci jim zpočátku komplikoval nejen silný kouř, ale v průběhu dne také velmi horké počasí.

Plameny postupně prostupovaly střešní konstrukcí nad celým objektem. Aby měli hasiči na místě dostatek hasebních prostředků, zřídili dvě čerpací stanoviště na řece Úpě. Hasebních zásah probíhal nejprve z vnějšku, k hašení byla použita také výšková technika. Z automobilového žebříku a plošiny se hasilo skrze prohořelou střechu. Jakmile to situace dovolila, byly vyslány na průzkum do vnitřních prostor zámku skupiny hasičů, které měly za úkol zjistit stav objektu a zároveň zahájit hasební práce uvnitř.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu po několika hodinách. Jednotky zasahovaly na místě požáru až do podvečerních hodin. Velkou část dne prováděly likvidační práce, rozebíraly plechy a dohašovaly trámoví, kde se skrývala další menší ohniska. Jejich kontrolu prováděli hasiči také pomocí termokamery. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 17:35, tedy po více než dvanáctihodinovém zásahu.

Na místo události se dostavil také vyšetřovatel příčin požárů, který na místě spolupracoval s Policií ČR. Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 milionů korun, přičemž byla požárem zničena celá střecha objektu a poškozeno bylo také částečně první patro. Příčina požáru je prozatím předmětem vyšetřování.

Na místě zasahovali hasiči z HZS Trutnov a dále jednotky SDH Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Hajnice, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky, Havlovice, Pilníkov, Rudník-Arnultovice, Žacléř, Černý Důl-Čistá a Úpice.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu