Reklama

Odporný případ týrání zvířat. Hlady pošlo nejméně osm krav

Trutnovsko – Policisté obvinili 55letého muže z Trutnovska z přečinu týrání zvířat. Vinou jeho špatné péče zahynulo minimálně osm krav včetně telat. Zvířata žila na statku u Rtyně v Podkrkonoší v naprosto otřesných podmínkách.

Reklama

Policisté se případem začali zabývat na začátku tohoto roku po oznámení od Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Žalostný stav zvířat navíc nezůstal bez povšimnutí ani ze strany občanů. Na místo se tak vydali veterináři a policisté společně. 

„Kontrola odhalila, že všechna zvířata jsou ustájena vazným způsobem, který jim téměř neumožňoval pohyb, dále bez možnosti jídla a vody. Zubožený skot byl ustájen na směsi podestýlky a výkalů, ta u některých z nich dosahovala výšky až jednoho metru,” popsal otřesné podmínky tiskový mluvčí policie Lukáš Vincenc.

Zvířata se nemohla vůbec hýbat a při kontrole je jejich zachránci museli doslova vyprosit. Přímo na místě veterinář usmrtil dvě krávy, aby ukončil jejich trápení a předsmrtnou agónii. Další pak musely být utraceny s odstupem několika dní. V samotných stájích byly nalezeny kosterní pozůstatky mladého skotu.

Odporné zacházení se zvířaty prokázala i pitva. Z ní vyplynulo, že zvířata trpěla vyhubnutím a závažnými poruchami zdraví, kvůli kterým umírala zvlášť trýznivou smrtí.

„Chovateli klademe za vinu, že dlouhodobě omezoval napájení i výživu zvířat a choval je ve zcela nevhodných podmínkách tak, že jim způsoboval utrpení. Rovněž nesplnil hlásnou povinnost při úmrtí zvířat a dále povinnost, týkající se jejich třídění a bezpečného uložení,” dodal Vincenc s tím, že obviněnému hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Stíhán je na svobodě.

Foto: Státní veterinární správa

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu