Reklama

Silný vítr převracel auta. Dosahoval rychlosti až 90 km/h

východní Čechy – Takřka celé území východních Čech zasáhl už v pondělí navečer a především v noci na úterý silný vítr, který místy dosahoval rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, uvolněným střechám či převráceným vozidlům.

Reklama

Královéhradecký kraj

Od pondělního odpoledne do úterního rána zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným větrem u 30 událostí. Nejvíce práce mají i nadále jednotky na Hradecku, Rychnovsku a na Trutnovsku.

Nejčastěji hasiči odklízejí popadané stromy přes komunikace, ale poskytují technickou pomoc i v dalších případech. V průběhu dne se dají očekávat další zásahy v souvislosti s odstraňováním následků silného větru.

Na Královéhradecku zaznamenali hasiči narůst událostí především k ránu. U obce Kratonohy na Novobydžovsku se vlivem silného větru převrátil vlek nákladního automobilu a uzavřela silnici I/11. K dalšímu převrácenému nákladnímu vozidlu vyjeli hasiči krátce po šesté hodině do obce Libišany. Nehoda se stala u nájezdu na dálnici D11.

V Hradci Králové také ráno hasiči ukotvili uvolněný stan, který se pohyboval na Pražské třídě nebo u Muzea východních Čech odstranili uvolněné oplechování, které bránilo v průjezdu vozidel.

V noci byli v pohotovosti především hasiči na Trutnovsku a Rychnovsku, jen v okolí Špindlerova Mlýna zasahovali místní hasiči během nočních hodin třikrát, kdy odstraňovali popadané stromy z komunikací.

Pardubický kraj

Pardubický kraj zasáhl v noci z pondělí 29. října na úterý 30. října velmi silný vítr s nárazy až kolem 90 km/h. Od pondělní 19. hodiny do úterní 7. hodiny ranní hasiči vyjížděli ke 150 událostem v souvislosti se silným větrem. Jednalo se zejména o popadané stromy a polámané větve, které hasiči rozřezávali pomocí motorových pil.

V Hlinsku Srní hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení. Další stromy jim pak popadaly na hasičské auto. Na Svitavsku vytahovali hasiči pomocí jeřábu auto z koryta řeky.

Ve 3 hodiny ráno řešili i kolizi kamionu, který v Lázních Bohdanči najel na ulomenou spadlou větev. Událost se obešla bez zranění. Zhruba o hodinu později najel v Lázních Bohdanči osobní vůz Škoda Octavia do spadlého stromu.

V Hlinsku zajišťovali hasiči střechu objektu, která hrozila pádem. V Chroustovicích spadlo několik stromů i sloup elektrického vedení. Hasiči museli odstřihnout dráty elektrického vedení a sloup položili na zem.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje doporučuje v době silného větru omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení.

Foto: HZS Pardubického kraje; HZS Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu