Reklama

Do oběhu dnes jdou nové dvacetikoruny s Masarykem či Benešem

Česká národní banka vydala u příležitosti 100. výročí vzniku československého státu nové mince v hodnotě 20 Kč s portréty zakladatelů republiky – T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a E. Beneše. Mince jsou k dostání ode dneška.

Reklama

Jedná se o nové vzory oběžných mincí s nominální hodnotou 20 Kč. Od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se liší rubovou stranou. Lícní strana mince s českým lvem a letopočtem se nezmění, rubová strana bude mít tři varianty a ponese portréty hlavních tvůrců československého státu – Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Do oběhu se dostane 200 tisíc kusů mincí od každého motivu, celkem tedy 600 tisíc mincí. Jejich výměna bude ve východních Čechách možná pouze v Hradci Králové na pracovišti ČNB, jinak samozřejmě i například v Praze a dalších městech. Mince se nedají objednat ani zaslat. Každý si bude moci vyměnit pouze tři kusy od každého vzoru.

Nové dvacetikorunové mince s portréty významných osobností československého státu jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě, a je tak možné je používat i k platbám za zboží a služby.

Dalším významným příspěvkem ČNB k oslavám 100 let samostatného státu bude vydání zlaté pamětní mince v hodnotě 10 tisíc korun.

Foto: ČNB

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu