Reklama

Krach venkovských prodejen pomůže odvrátit milionová dotace

Královéhradecký kraj – Venkovské prodejny nemají na růžích ustláno. Pro provozovatele jde často spíše o ztrátové podnikání, zato pro místní jsou nejen zdrojem základních potravin, ale mnohdy i důležitou součástí společenského života v obci. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo nový dotační program, prostřednictvím kterého mezi obce rozdělí v první fázi jeden milion korun, ale do konce roku 2019 plánuje hejtmanství na podporu venkovských prodejen vynaložit celkem až 2,5 milionu korun.

Reklama

„Prodejny ve venkovských obcích jsou velmi důležité pro obce samotné, ale i pro celý kraj. Jsou nejen službou ve veřejném zájmu, ale zčásti fungují i jako místo komunitního setkávání. Jsou nutné pro zachování základní infrastruktury a pracovních příležitostí na venkově. Tímto krokem napomáháme udržet kvalitu života na vesnicích," upozorňuje hejtman Jiří Štěpán.

Dotace se na jednu prodejnu pohybuje mezi 20 až 50 tisíci korun ročně. Podmínkou je ale stejně vysoká finanční podpora od obce. Tyto peníze bude možné čerpat například na energie nebo na mzdy prodavaček. Hejtmanství je připraveno podpořit všechny žádosti tak, aby bylo eliminováno riziko uzavření ohrožených venkovských prodejen.

„Největší zájem o dotační program mají dle průzkumu obce s počtem obyvatel v rozmezí 300 až 600. To odpovídá údajům z dostupných analýz, které uvádějí, že obchod s potravinami začíná být rentabilní až v obci se zhruba 1000 obyvateli. Na základě těchto údajů předpokládáme, že o dotaci požádá 40 až 50 obcí. Situace je tak podobná jako v sousedním Pardubickém kraji,“ říká radní Pavel Hečko, který je odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Královéhradecký kraj se tak připojí ke čtyřem dalším českým krajům, které fungování prodejen potravin v malých obcích podporují dotačním titulem: Pardubický kraj (1,69 mil. Kč), Plzeňský kraj (3 mil. Kč), Vysočina (4 mil. Kč) a Jihomoravský kraj (2 mil. Kč).

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Trutnovsko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu