Reklama

VOLBY NA RADNICI: Jak správně zakřížkovat kandidáty?

VOLBY NA RADNICI – Ve 14 hodin se stejně jako po celé republice i ve východních Čechách otevírají volební místnosti. V pátek a v sobotu si vybereme nové obecní nebo městské zastupitele. V Pardubicích se navíc volí i zástupci do městských obvodů. Z nových zastupitelstev vzejdou noví či staronoví starostové a primátoři. Jak správně křížkovat?

Reklama

Komunální volby se od těch sněmovních, které byly na podzim, liší na první pohled už tím, že voliči nekroužkují své favority, ale vybírají je pomocí křížků před jménem. Každý volič má přesně tolik hlasů, jaký je počet členů zastupitelstva dané obce. Například v Pardubicích je zastupitelů 39, sousední Hradec Králové jich má je 37. Počet je vždy lichý.  


VOLBY NA RADNICI: Projděte si on-line chaty s 13 lídry stran v Hradci Králové a v Pardubicích


Volby do zastupitelstev měst a obcí se konají v pátek 5. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 6. října od 8 do 14 hodin. Pak se místnosti uzavřenou a bude následovat sčítání hlasů.

Jak volit? V zásadě máte tři platné možnosti. Tou první je pouhé zakřížkování celé strany. Musíte ale vybrat jen jednu, v případě zakřížkování dvou a více stran bude hlas neplatný.

Druhou možností je výběr kandidátů z více stran. V tom případě děláte křížky u jednotlivých jmen. Ale pozor! Můžete vybrat jen tolik kandidátů, kolik má vaše obec členů v zastupitelstvu. Pokud vyberete více, hlasy jsou neplatné. Pokud méně, nic se neděje.

Třetí možností je kombinace dvou předchozích. Můžete vybrat jednu stranu a také jednotlivé kandidáty z jiných stran. Kolik kandidátů z ostatních stran vyberete, záleží na vás, zbývající hlasy (do počtu členů zastupitelstva) si postupně rozdělí kandidáti ze zakroužkované strany.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu