Reklama

Pozor na srážky se zvěří! Na Jičínsku včera řešili tři případy

Jičínsko – Často je nemožné srážce se zvířetem zabránit, ale o to více by měli být řidiči automobilů obezřetní, zejména za svítání a za soumraku. Jen na Jičínsku evidují policisté od začátku roku 120 takových případů, tři z nich se staly během včerejška.

Reklama

„Scénář v těchto případech je pokaždé stejný. Ze silničního příkopu z vyšší vegetace bezprostředně před vozidlo vběhne lesní zvěř. Řidiči ve většině případů již nestačí zareagovat a zabránit samotnému střetu,” konstatuje tiskový mluvčí policie Aleš Brendl.

Jen od začátku letošního roku k dnešnímu dni jičínští dopravní policisté evidují již 120 případů. V loňském roce se za stejné období jednalo celkem o 105 případů.

Co by měli mít řidiči na paměti?

Ke srážce se zvěří může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Rizikovým faktorem je i úplná tma, kdy zvíře mohou zmást světlomety vozidla.

Nejúčinnější prevencí je snížená rychlost, a to zejména v místech, kde se dá výskyt zvěře očekávat. Důležité také je, aby řidič neustále kontroloval obě strany vozovky a byl připravený, že se zvíře může náhle objevit.

„Jakmile zjistíme pohyb zvířete před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo,” varuje Brendl.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii.

„Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit příslušnému mysliveckému sdružení,” podotkl Brendl s tím, že pokud případ řeší policisté, o hlášení myslivcům se postarají.

Foto: Policie ČR/KŘP Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu