Reklama

Pozor, nejde semafor! Rozumíte pokynům regulovčíka?

východní Čechy – Setkali jste se situaci, kdy nešly semafory a provoz v křižovatce musel řídit policista, známý také jako regulovčík? Pro mnohé řidiče je to jako noční můra. Pokud si nejste jistí, podívejte se na reportáž Východočeské televize V1.


Reklama

Rušný provoz na křižovatce nemůže řídit každý. Dopravní policisté jsou na tyto situace vyškoleni a nesmí zapomínat ani vhodné oblečení.

„Policista, který řídí křižovatku, by měl mí na sobě reflexní vestu s označením policie a nebo reflexní triko s nápisem policie. Na každém z nich by měli být i retroreflexní prvky. Policista při řízení křižovatky může v ruce držet směrovku a pro zdůraznění pokynů, které dává, může použít píšťalku,” popisuje tisková mluvčí policie Markéta Janovská.

A jak je to s těmi pokyny? „Základní signál je ‚pozor', kdy má policista vztyčenou ruku s regulkou. Všichni účastníci silničního provozu by měli stát a čekat na další pokyn policisty. V ten moment může policista také upozornit chodce, aby mohlo přecházet,” vysvětluje dopravní policista Petr Rezler.

Dalším signálem je volno, kdy vozidla přijíždějící k policistovi zepředu nebo zezadu musí zastavit a vozidla zboku policisty mají volný směr. „Policista může provoz v křižovatce zrychlovat či zpomalovat kýváním paže,” dodává Petr Rezler

Nerespektování pokynů policisty řídícího křižovatku je stejný přestupek jako jízda na červenou. Týkají se ho tedy i ty samé sankce. „Ve správním řízení hrozí řidiči sankce od 2500 do 5000 korun nebo na místě pokuta do 2500 tisíce korun,” podotýká Janovská. Řidiči je za tento přestupek navíc připsáno také pět bodů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu