Reklama

Televize V1 odvysílá příběhy pamětníků totalitních režimů

východní Čechy – Cyklista sledovaný STB, chartistka a disidentka, která se nebála domáhat práv svých i druhých lidí, či muž, jehož otce popravilo gestapo za pomoc výsadkářům odbojové skupiny Barium. To je jen hrstka osobností z východních Čech, jejichž unikátní životní příběhy zdokumentovala Paměť národa a od září je budete moci díky Východočeské televizi V1 zhlédnout i na svých obrazovkách.


Reklama

Paměť národa Východní Čechy společně s Východočeskou televizí V1 připravují pořad, v němž postupně představí příběhy dvanácti východočeských pamětníků – lidí, kterým zasáhl do života jeden či oba totalitní režimy minulého století.

„Východočeská televize V1 je největší regionální televizí v České republice. To zaručuje, že pamětnické příběhy z celých východních Čech najdou své diváky a posluchače,“ říká ředitel východočeské pobočky Paměti národa Tomáš Heller. „Jsme rádi, že jsme se domluvili na spolupráci, chápeme ji jako přirozené propojení poslání televize V1 a Paměti národa,“ dodává.


PSALI JSME: Nesmíme zapomenout! Sbírka Paměť národa je i v Hradci Králové


Projekt Paměť národa podporuje Východočeská televize V1 dle slov jejího ředitele Oldřicha Tamáše z přesvědčení, že paměť je jednou z nejcennějších vlastností člověka. „Je naší morální povinností přispět k jejímu uchování a předání dalším generacím. O to více, že jsme regionální stanicí, která se snaží podpořit svůj region. Jsme přesvědčeni, že tato spolupráce přinese divákům velmi hodnotný a navíc edukativní filmový materiál a zocelí paměť národa tak, aby nebylo možné ji ohýbat,“ uvádí Tamáš.

Velké poděkování patří členům Klubu přátel Paměti národa, díky jejichž finančním darům se mohly příběhy pamětníků, které diváci od září v televizi uvidí, natočit. „Díky příspěvkům členů Klubu přátel uchováme svědectví těchto lidí pro budoucí generace,“ vysvětluje Heller s tím, že přidat se do Klubu přátel Paměti národa a umožnit tak natáčení dalších zajímavých příběhů může zcela kdokoli. Podrobnosti o členství naleznou případní zájemci na http://klub.pametnaroda.cz/.

Příběhy, na které se zapomnělo

Paměť národa Východní Čechy vznikla v Hradci Králové jako pobočka Paměti národa v prosinci 2017 a její hlavní činností je dokumentování příběhů pamětníků a s tím spojené promítání, besedy a tvorba dokumentů. „Hledáme příběhy z východních Čech, na které se zapomnělo nebo mělo zapomenout. Naše pozornost není zaměřena pouze na velká města, ale i na malé vesnice,“ zdůrazňuje Tomáš Heller.

Během své sedmiměsíční existence už východočeská organizace stihla realizovat také několik významných akcí v Hradci Králové – mimo jiné Běh pro Paměť národa, který se uskutečnil 9. června u rybníku Biřička, či výstavu Příběhy 20. století v rámci Nábřeží 20. století, na Riegrově náměstí a v současnosti ve studentském parku Univerzity Hradec Králové.

Projekt Paměť národa

Paměť národa je projekt neziskové organizace Post Bellum, který zaznamenává a už deset let pomocí internetového archivu veřejnosti zpřístupňuje vzpomínky pamětníků klíčových událostí 20. století. Na projektu se podílejí Ústav pro studium totalitních režimů a Český rozhlas.

Součástí projektu jsou i různé vzdělávací a osvětové aktivity pro děti a dospělé – Paměť národa vydává knihy, organizuje výstavy, společenské akce, zážitkové workshopy pro studenty či vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů, kterého se ve východních Čechách zúčastnilo již několik základních a středních škol. Posluchači Českého rozhlasu mohou pravidelně poslouchat svědectví pamětníků zaznamenaná Pamětí národa v rozhlasovém pořadu Příběhy 20. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu