Reklama

Nová pravidla pro záchranářskou uličku! Jako v Německu a Rakousku

východní Čechy – České řidiče čekají změny v dopravních předpisech. Konkrétně se budou týkat záchranářské uličky pro vozidla s přednostním právem v jízdě. U nás totiž zatím platí odlišný předpis, než v sousedních zemích. To se už na podzim změní.


Reklama

V Maďarsku, Německu, Rakousku, Slovinsku nebo Švýcarsku platí, že se záchranářská ulička tvoří blíže k rychlejšímu pruhu. Auta na tři a více proudových silnicích se tak řadí k pravé krajnici.

V České republice to máme obráceně. Řadíme se do rychlejšího pruhu a uvolňujeme ten pomalejší. Odborníci se shodují na tom, že je v podstatě jedno, kde záchranářská ulička vznikne, důležité je hlavně to, aby nějaká vůbec vznikla. S tím mají Češi obecně problém, a tak by novela předpisu a sjednocení s okolními zeměmi mohlo pomoci.

„Vítám to jako prvek, který dokáže řidičům vůbec připomenout, že něco takové máme. Sice 12 let platí pravidlo, které určuje průjezdnou uličku pro vozidla s právem přednostní jízdy, ale praktický dopad je téměř nulový,” konstatuje Ivo Novák, mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje.

Bez pořádné osvěty však nepomůže sebelepší zákon. „V Rakousku jsem nedávno při průjezdu viděl celou řadu informačních tabulí, které upozorňovaly na systém, jakým vytvořit průjezd vozidlům s právem v přednosti v jízdě. To samé se dá zaregistrovat třeba v Itálii, u nás taková značka chybí,” všímá si Novák.

Problém se ale netýká jen víceproudových komunikací. Řidiči totiž celkově často nevědí, jak se při průjezdu záchranky zachovat. Nejhorší, co může řidič udělat, je to, že zastaví.

Neznalost pramení často už z autoškol. „Autoškoly jsou problém dlouhodobý, protože ti učitelé prakticky po několik desítek let nemusejí chodit na prolongace. Takže je pak otázkou, jestli jejich vzdělání a povědomí je stále na patřičné úrovni,” přemítá Otakar Švec, koordinátor BESIPu pro Pardubický kraj.

Vzhledem k tomu, že většina řidičů neměla o současné podobě předpisu vůbec tušení, komplikace by s příchodem nové vyhlášky nastat neměly. Naopak je to příležitost k potřebné osvětě. V rámci ní plánuje BESIP bezpečnostní a preventivní akce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu